ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Malmö stad lägger miljoner på föreläsare

Johan Mårtensson · 19 Aug 2011
Uppdaterad 19 Aug 2011

Personalen i Malmö stad fick föreläsningar för över 4 miljoner kronor i fjol. Ekonomiprofessor kritisk. Risk att de ordnas slentrianmässigt.

klar

Artikellänk är kopierad

De anlitas från hela landet för att tala om alltifrån relationer till mötesteknik. Under 2010 gästade ett stort antal föreläsare Malmö stad – men långtifrån gratis. Totalt landade notan för kommunpersonalens inhyrda föreläsare på över 4 miljoner skattekronor, visar Metros rundringning till de olika förvaltningarna. – Jag är osäker på om sådana här föreläsningar ger så mycket alltid. Tjänstemännen tycker säkert att det är kul och trevligt att gå på dem, men frågan är vad de lär sig och kommer ihåg, säger Mats Alvesson, professor på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Enligt honom finns det föreläsare som tar ut mycket höga arvoden. Risken finns också att flera föreläsningar fungerar mer som underhållning än kompetensutveckling, menar han.  – Föreläsningar kan vara bra och viktiga, men om formen och det roliga tar överhanden blir det inte lyckat. Det finns också risk att de ordnas slentrianmässigt, eller att det bjuds in folk att prata om till exempel hbt eller jämställdhet bara för att man ska kunna bocka av att man uppmärksammar sådant, säger han. Enligt Lena Wetterskog Sjöstedt, ställföreträdande personaldirektör vid Malmö stad, kan de inhyrda föreläsarna ge andra perspektiv än kommunens egna specialister. Men det är svårt att mäta effekten av föreläsningarna. – Jag utgår från att man alltid är omdömesgill och har ett klart syfte när man anlitar externa föreläsare. Varje förvaltning har egen budget och eget ansvar, och jag vet att det ofta görs utvärderingar genom till exempel enkäter, säger hon.Fotnot: I de drygt 4 miljoner kronorna ingår inte kostnaden för renodlade kurser.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro