ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Malmöbo: Här är din nya stad

Lena Söderqvist · 24 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: Grafik: Ola Gustafsson


klar

Artikellänk är kopierad

Malmö var en tröstlös betonglåda när jag flyttade hit på 80-talet. Grå, ful och visionslös. I dag lyfter vi som bor här stolt på hakan och guidar imponerade gäster i en vacker stad. I tre delar ska Metro skildra en stad i förändring. I dag handlar det om att bo i staden Malmö.

Förra året var det byggrekord i Malmö, och byggboomen håller i sig även i år. Trots det är bostadsbristen i staden långt ifrån löst.

I år blir runt 1 200 nybyggda lägenheter klara för inflyttning i Malmö.– Det borde byggas 2 000– 2 500 bostäder per år, säger Malmös stadsarkitekt Ingemar Gråhamn.

Att det är svårt att bygga tillräckligt med bostäder beror på att inflyttningen aldrig har varit så stor som nu. 2006 var ett rekordår för inflyttning till Sverige, och till Malmöregionen kom allra flest. Nettoinflyttningen låg på strax över 4 000 personer.

Jagvillhabostad.nu är ett nätverk för unga som tröttnat på bostadsbristen. I Malmö har antalet medlemmar fördubblats sedan förra året. – Malmö högskola har byggts ut, men det byggs inte tillräckligt med bostäder för att man ska kunna hantera den stora inflyttningen, säger Linn Matic, verksamhetskoordinator för nätverket.

Hon tycker att allt bostadsbyggande är bra eftersom det minskar trycket på bostadsmarknaden men att det borde byggas mer anpassat för unga. De har ofta lägre inkomst, mindre sparpengar och saknar fast anställning.

– Generellt är det som byggs för dyrt. En hyra bör ligga på max 4 000 kronor, säger Linn Matic.Det växande behovet av bostäder har skapat ett guldläge för mäklarbranschen.– Det finns inte något område som är svårsålt och priserna stiger även längre ut från centrum, säger Magnus Lind, vd för mäklarfirman Lind & Co.

Bostadssökande efterfrågar bilfria och trygga områden där kommunikationerna är bra. De områden som byggts i Limhamn-Bunkeflo uppfyller kraven och stadsdelen har haft större nettoinflyttning än övriga stadsdelar i Malmö.

– Där upplever folk växtvärk. Den kommunala servicen med vård och skolor räcker inte till, säger Karsten Johansen, vd för Svensk Fastighetsförmedling i sydvästra Skåne.

I branschen tror man inte heller att efterfrågan på bostäder kommer att mattas av. Tvärtom kommer Citytunneln att bidra till ännu fler inflyttande.

– Då kan vi räkna med ytterligare en broeffekt med danskar som flyttar hit, säger Magnus Lind.

Christopher och Hanna har svårt att komma på några nackdelar med sitt nya bostadsområde.
Christopher och Hanna har svårt att komma på några nackdelar med sitt nya bostadsområde.Foto: Kinga Lezanska Sjölin
Stadsarkitekt Ingemar Gråhamn planerar för Malmö.
Stadsarkitekt Ingemar Gråhamn planerar för Malmö.Foto: Kinga Lezanska Sjölin

De stormtrivs i sitt nya bostadsområde

Grannsämjan, känslan i lägenheten och utsikten från de två balkongerna. Det är några av anledningarna till att Hanna Ortman och Christopher Backlund trivs så bra i bostadsområdet Annestad.

Hon är eventplanerare och han vice varuhuschef och de flyttade hit från Bellevue för knappt fyra månader sedan. De berättar lyriskt om hur välplanerad deras trea är och om den goda grannsämjan.

– Det känns som att vi har en gemensam trädgård, och då börjar man automatiskt prata med sin granne, säger Hanna Ortman.

De flesta i området är liksom dem i 30-årsåldern, och det ser de som en fördel för att umgås.Några nackdelar med deras nya bostadsområde har de svårt att komma på. När paret skulle flytta tittade de egentligen på hus. Nu tycker de att de får huskänsla i den nya lägenheten i och med de två balkongerna och uteplatsen.

– Hade vi vetat det vi vet nu hade vi flyttat hit för länge sedan, säger Hanna.

Han har en vision av Malmö

Bostäder, arbetsplatser, butiker och restauranger i samma områden. Det är stadsarkitekten Ingemar Gråhamns vision av hur Malmö ska se ut i framtiden.

– Jag vill se en blandad stad som lever alla tider på dygnet, säger han.

Möjligheten till rekreation är viktig i stadsplaneringen. Parker, bollplaner och lekplatser måste finnas i närheten av där folk bor.

Blandningen i staden ska också bestå av olika bostadsformer. Både småhus och flerfamiljshus finns med i den visionära stadsbilden. Stadsarkitektens strävan är också en mix av både bostadsrätter och hyreslägenheter med rimliga hyror.

– Var och en ska kunna välja efter ekonomi och önskemål, säger Ingemar Gråhamn.

klar

Artikellänk är kopierad

Lena Söderqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro