ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Malmöborna skyldiga över 22 miljoner

Johan Mårtensson · 26 Aug 2013
Uppdaterad 26 Aug 2013

Över 22 miljoner kronor. Så mycket är Malmöborna tillsammans skyldiga kommunen för avgifter som förblivit obetalda. Främst handlar det om föräldrar som smitit från räkningar från förskola och fritidshem.

klar

Artikellänk är kopierad

F öräldrar som smitit från räkningar från förskola och fritidshem står för stor del av skulderna.
F öräldrar som smitit från räkningar från förskola och fritidshem står för stor del av skulderna.Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Skulderna för hemtjänst och äldreomsorg uppgår till flera miljoner kronor. Ännu vanligare är att avgifter för förskolor och fritidshem inte betalas, visar statistik från Malmö stad.

Smitningarna är ett problem, anser Anna Westerling, ekonomichef vid förskoleförvaltningen.

– Det är klart att det är viktigt för våra verksamheter att folk betalar sina fakturor, säger hon.

Sex månader efter räkningens förfallodatum registreras den som osäker kundfordran. Totalt handlar det om drygt 7 miljoner kronor som fortfarande inte betalats för förskolor och fritidshem, trots att en rad påminnelser skickats ut till föräldrarna.

För vissa av föräldrarna finns avbetalningsplaner, andra har blivit fall för Kronofogden.

– Förskolorna är ju till stor del skattefinansierade, men avgifterna som föräldrarna ska betala är viktiga, säger Anna Westerling.

En del av skulderna är så gamla att det är oklart om de någonsin kommer att betalas, menar Cecilia Sandin, ekonom på stadskontoret vid Malmö stad.

– Men vi lever på hoppet så länge vi kan, säger hon.

Sett till alla kommunala verksamheter landar Malmöbornas skulder på över 22 miljoner kronor just nu.

– Det är jättemycket med 22 miljoner. Men man ska ha i åtanke att vi fakturerar väldigt mycket varje år, säger Cecilia Sandin. 

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro