ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Malmöfångar grävde i väggen med bestick

Tomas Lundin · 24 Nov 2014
Uppdaterad 24 Nov 2014

Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Intagna använde bestick för att gräva i väggar i celler och gemensamhetsutrymmen. Om det är ett flyktfösök är det ett hopplöst sådant – väggen vetter ut mot en muromgärdad och taggtrådsförsedd gård.

Vid en inspektion på en avdelning på anstalten Kirseberg i centrala Malmö hittades i en cell ett hål i betongväggen. Hålet var placerat under sängen och hade undgått att bli upptäckt under de dagliga visitationerna.

När andra celler och allmänna utrymmen inspekteras hittas ytterligare ett hål i en vägg och en anslagstavla där några skruvar lossats och ytterligare hål gjorts.

Verktyget som använts tros ha varit en matkniv som hittades i en av cellerna. 

”Denna var uppenbart skadad och böjd till följd av användandet.”, skriver Kriminalvården i sin rapport.

Om det rör sig om skadegörelse eller ett faktiskt rymningsförsök beskrivs som svårbedömt. Om det är ett rymningsförsök var chansen att lyckas minimal. Efter bara två centimeter stötte grävaren in i den stålplåt som armerar cellväggen. 

”Dessutom ligger det aktuella rummet på andra våning och vetter ut mot en promenadgård som är omgärdad av murar och concertinatråd.”, skriver Kriminalvården i sin rapport. 

En teori är att det är ett försök att skapa en gömma i väggen.

Utöver de dagliga visitationerna hade en grundlig inspektion gjorts samma vecka utan att hålet upptäckts. Ändå gör inspektörerna bedömningen att all personal fullgjort sina skyldigheter på ett korrekt sätt.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro