ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Malmös julhandel backade 2012

Tobi · 14 Jan 2013
Uppdaterad 14 Jan 2013
Malmös julhandel backade 2012 Julhandeln i Malmö gick sämre 2012 än året innan.

Malmös julhandel backade 2012 Julhandeln i Malmö gick sämre 2012 än året innan. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Två tredje-delar av de butiker som har svarat på Malmö citysamverkans enkät uppger att julhandeln gick sämre 2012 än 2011. Förutom konjunkturen uppges främsta orsaken vara köpcentrumet Emporia.

klar

Artikellänk är kopierad

Malmö citysamverkan skickade under årets första vecka ut en enkät om julhandeln och har än så länge fått in drygt 60 svar. 67 procent säger att handeln gick sämre i år än 2011. Den främsta orsaken uppger de vara konjunkturen – men nästan hälften svarar att fler ”handelsytor” ligger bakom svackan.

– Det ökade antalet handelsytor är en av anledningarna, och det är inte så mycket annat som har tillkommit än Emporia ännu, säger Pia Sandin, vd på Malmö citysamverkan.

Hon menar dock att det ännu är för tidigt att dra slutsatser om köpcentrumets inverkan på handeln i centrum, eftersom det öppnade så nyligen, men hon är inte förvånad över resultatet.

De flesta svarande tror samtidigt att nästa år kommer att vara bättre för cityhandeln, uppger Pia Sandin. 

Hoppet läggs till stor del på turisterna – de som kommer med evenemang som Eurovision, Melodifestivalen, och med de planerade anlöpen från spanska kryssningsfartyg.

– Tittar man på turistkronan, så ser man att det är mycket av den som läggs på shopping, säger hon. Och turister håller sig inne i stadskärnan, menar hon – därför riskerar de inte att sväljas av köpcentrum som Emporia. Andra åtgärder som Malmö citysamverkan hoppas ökar handeln i centrum är en förbättrad stadsmiljö, och att fler butiker har söndagsöppet.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobi
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro