ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Malmös mörkaste restaurang

Karin Ericson · 29 Nov 2013
Uppdaterad 29 Nov 2013
Malmös mörkaste restaurang Fabriken har en industriell känsla med mycket svart och granit.

Malmös mörkaste restaurang Fabriken har en industriell känsla med mycket svart och granit. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


En svart restaurang i stan med känsla av New York. De bjuder på en kul meny och en hel del överraskningsmoment.

klar

Artikellänk är kopierad

Den svartaste restaurangen just nu är nya Fabriken. Kolsvart glänsande kakel täcker en hel vägg i köket och skapar ett coolt hårt intryck. Svarta industrilampor hänger ner över granitgrå bord och toaletterna är kolsvarta från golv till tak med en brandkårsliknande kran i krom och rött. Fabriken är en stor restaurang som öppnat i köpcentrumet Mobilia av välkända Anders Vendel. Fabriken passar in i köpcentrumets nya koncept som de jämför med NY. Jag vet inte om en enda Malmöbo som varit i NY skulle likna Mobilia vid Soho, men kanske om man kisar. Fabriken skulle dock vara roligare i andra kvarter. 

En bar omringar det enorma öppna köket där vedugnen brinner och det hade kunna sprudla av bargäster om krogen legat på Lilla torg eller bland de, av helt andra anledningar, svarta krogarna vid Möllan. Men här är ölmenyn kortfattad och baren tom på gäster. Fabriken är snarare en plats för shoppande familjer att äta på – men bjuder på en kul meny och en hel del överraskningsmoment. Det mesta lagas i kolgrillen eller i den vedeldade ugnen, Varje rätt överträffar förväntningarna och ger en annorlunda upplevelse av vanliga rätter – som kebab. Det går att beställa i Malmös alla gatukök. Men här kan du glömma stark, mild eller medium sås. Här serveras kebaben av tunna skivor gris och krispig gurka på ett litet bröd tillsamman med en riktigt honungssöt genomskinlig dressing med chili och färsk ingefära. Oväntade och roliga smaker. 

Angusryggen, hängmörad i fyra veckor, har fått en perfekt sotig grillyta och rå mitt – mör och underbar smak. Rödvinssåsen är överflödig till så fint kött men gör många gäster belåtna. Till biffen serveras en vinägersyrlig potatisstomp med kantareller och hackad rödlök upplagt i en liten skål sidan om, precis som en röra på hela jordärtskockor tillsammans med krämig spetskål. De vinkokta blåmusslorna har en smak av Thailand med koriander, chili och ingefära. De är inte många men mycket stora och mättar väl tillsammans med gräddig härlig spad. Som avslutning bjuder Fabriken på desserter, somliga gjorda i vedugnen. En rätt serverad i en glasburk med en äppelkompott i botten är täckt av en fluffig kräm med rökig smak och brödsmulor. När mörkret faller är det fortfarande ljust på Mobilia och även om det knappast går att mäta med NY-shopping är Fabriken värt ett besök.

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Ericson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro