ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Malmös nya lunchställen att spana in

Linda Dahl och Lena Ilkjaer · 27 Sep 2018
Uppdaterad 27 Sep 2018
Lunch på Jord.

Lunch på Jord. Foto: Linda Dahl och Lena Ilkjaer, Matkaravan Malmö


Malmö har fått en rad fantastiska lunchställen där man lagar så god mat att det är riktigt enkelt att skapa sig en vana där veckans vanligaste krogmåltid gör gott – både för samvetet och för smaklökarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Mat- & chokladstudion – Lyxlunch i toppklass

En av Sveriges skickligaste och mest egensinniga pralin- och efterättsmakare har öppnat för lunch. I köket har Joel Lindqvist tagit hjälp av kocken Daniel Lindgren som tidigare drivit The More Bistro och arbetat på Kockeriet. Det är tydligt att samma säsongsbundna tänk, nördiga råvarufokus och gröna driv som präglar bakverken även löper som en röd tråd genom lunchen. Bitarna av nattbakad stekt rotselleri med skånska linser som badar i en sötsyrlig gräddig kärnmjölk slinker ner i ett slurp. Huvudrätten är en plantbaserad stilstudie av söta mjukt köttiga ugnsbakade och lättrökta jordärtskockor som lyfts till en episk nivå av fermenterade saltsyrliga valnötter och enbärs- och lagerbladsinlagda päron. Det är inget snack om saken, för hundra spänn är det här ett riktigt kap och en lyxlunch i toppklass!

Amiralsgatan 18, 211 55 Malmö

Jord – Himmelskt god frukost till lunch

På Jord kan du ända fram till klockan 17 äta helt veganska bastanta frukosträtter både morgon, middag och kväll. Förutom diverse upp-pimpade grötsorter serveras illande gul och maffig ”scrambeld tofu”. Med de tillhörande knallröda tomaterna, grönskan, avokadon och det frasigt rostade surdegsbröd håller den dig mätt och framförallt belåten flera timmar framåt. Det samma gäller den krämigt smarriga hummusskålen med rostade grönsaker och hasselnötter. Vill du hänge dig åt mer dekadent njutning väljer du den rostade surdegsmackan med kanelpudrade äpplen, rostade mandlar, färskost och söt agavesirap ringlad över hela härligheten – helt enkelt frukost, lunch och efterrätt, allt i ett.

Falsterbogatan 1, 211 58 Malmö

Spill – Förädlat med mycket feeling

87 procent matspill i dagens lunch står det på restaurang Spills hemsida ovanför menyn – som i regel bara består av två rätter – varav en är vego. Kocken Erik Andersson och sommelieren/serviceproffset Ellinor Lindblom arbetade på Daniel Berlin Krog innan de beslutade sig för att satsa på det oerhört sympatiska konceptet Spill – där råvaror som annars skulle ha slängts köps in och ”uppcyclas” till härliga lunchrätter. Maten är enkel och rättfram, men det märks att det här finns både erfarenhet och ett handlag med smaker som lyfter rätterna ytterligare en dimension, som exempelvis den ljumma salladen på salsa verde-dressad rostbiff, bulgur, rostad paprika, mjukstekt persika och krunchiga bovetegryn. Att luncha här är inte bara smarrigt – det är också att ta en aktiv del i det stora arbetet mot matsvinn.

Isbergs gata 10 A, Malmö

Linda Dahl och Lena Ilkjaer, Matkaravan Malmö

klar

Artikellänk är kopierad

Linda Dahl och Lena Ilkjaer
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro