ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Malmös synagoga stängslas in efter hot

Åsa Larsson · 22 Jan 2015
Uppdaterad 22 Jan 2015
Synagogan på Föreningsgatan i Malmö ska stängslas in.

Synagogan på Föreningsgatan i Malmö ska stängslas in. Foto: Bertil Ericson/TT


Judar i Malmö hotas och trakasseras på stadens gator, rapporteras av SVT:s uppdrag granskning. Nu väljer församlingen att sätta upp ett stängsel runt synagogan.

klar

Artikellänk är kopierad

– Det är inte trevligt. Det skulle vara bättre att inte behöva ha stängslet och vakter. Men det finns en hotbild mot församlingen och byggnaden, säger Jehoshua Kaufman, nyvald ordförande för Judiska församlingen i Malmö, till P4 Malmöhus.

I Uppdrag granskning vittnar församlingsmedlemmar och företrädare om hot och trakasserier och när SVT:s reporter själv sätter på sig en kippa och går ut på stadens gator så får även han ta emot glåpord.

– Det är en påminnelse att det gtt ganska långt för den judiska minoriteten i Malmö, säger  Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) till Metro.

Vad anser SKMA om valet att sätta upp ett stängsel?

– Jag tror att många tycker att det är obehagligt att gå genom säkerhetskontroller men det är uppenbart att det är nödvändigt.  Det beklagliga är att det behövs, inte att det görs.

Silberstein upplever att hotbilden för judar och andra minoriteter har skärpts. Enligt honom märktes en våg av antisemitism efter kriget i Gaza och även den nuvarande situationen med hemvändande islamister som varit i Mellanöstern och stridit i oroszonerna i Syrien och Irak.

– Säpo gör sitt för att kartlägga de här individerna, men jag tror också att det är nödvändigt med mer diskussion ochinformation kring de här frågorna. Ingen föds med fördomar, utan vi får fördomar.

SKMA åker bland annat ut och föreläser.

– Det är ju ingen "quickfix", men det finns inga bättre sätt som jag kan se.

Det har ju även förekommit hot mot moskéer på sistone, ser du att det hör ihop?

– Absolut. Det är ingen tvekan om att det har blivit en större utsatthet för minoriteter i Sverige. Jag tror att Sverigedemokraternas argumentation ökar motsättningarna mellan olika grupper, säger Silberstein.

– Det är tufft för minoriteter i många europeiska länder idag.

Även i Stockholm vittnar judiska församlingsmedlemmar om en allt svårare situation. Efter terrordådet i Paris, där ett av målen var en judisk matvarubutik, så har regeringen utlovat ökade resurser till att motarbeta den växande antisemitismen.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro