ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Malmös unga leder ny, grön vårtrend med kolonilotter

Emma Niwén · 11 Apr 2012
Uppdaterad 11 Apr 2012
För Johan Andebratt, som har en lott i Kroksbäck i Malmö, är det ekologiska tänket viktigast.

För Johan Andebratt, som har en lott i Kroksbäck i Malmö, är det ekologiska tänket viktigast. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Intresset för en egen kolonilott ökar i Malmö, en trend som märks särskilt hos unga. Nu satsar kommunen på att göra plats för fler lotter.

klar

Artikellänk är kopierad

I dag står 495 personer i kö hos Malmö stad för att hyra en odlingslott, alltså en kolonilott utan stuga för odling av grönsaker, frukt eller blommor. 

Att få en plats i stans populäraste koloniområde, 

Navet i Rosengård, kan ta sju år. –  Det finns ett ökat och väldigt stort intresse för odlingslotter. Förr fanns inga köer till lotterna. I dag kan det ta allt mellan några månader till flera år, säger Anna-Karin Engdahl på Malmö stads arrendeenhet.

Särskilt bland yngre människor ökar intresset för en lott. Därför har kommunen just dragit i gång arbetet med att skapa fler odlingslotter i Malmö. –  Vi vill också göra en del förändringar vad gäller storleken på lotterna, kanske satsa på fler temaodlingar och effektivisera kösystemet, säger Stefan Mattsson, chef för arrendeenheten.

Anna-Karin Engdahl tror att satsningen är viktig. –  Jag tror inte att det är en trend som försvinner. Folk vill ha ekologiskt och detta är ett led i en mer klimatsmart stad, säger hon. 

Också intresset för kolonistugor växer. Det har Johan Torndahl, vice ordförande i Elinelunds sommarstads förening, märkt av. –  Det har skett en markant ökning de senaste åren. Särskilt är det många yngre barnfamiljer som vill köpa, säger han.

En mötesplats för alla

En mötesplats och ett integrationsverktyg. Så ser 31-årige Johan Andebratt på sin odlingslott i Kroksbäck i Malmö.  –  Här träffar jag människor jag aldrig skulle mött annars. Odlarna kommer från olika länder och alla samhällsklasser. Det och det ekologiska perspektivet är det viktigaste för mig, säger han.

I tre år har Johan haft sin lott. Här odlar han alltifrån potatis till bönor och jordgubbar. Han ser positivt på kommunens satsning men tycker att det finns mycket Malmö stad kan bli bättre på. –  Jag tycker att de borde uppmuntra mer aktivt till ekologisk odling. Och så har vi stora problem med stölder av både grönsaker och verktyg här.

Johan Andebratt anser att det är viktigt att kommunen planerar in grönområden i takt med att staden växer. –  Odlingslotterna ska vara för alla, och tillgängligheten är A och O. Det ska vara cykelavstånd till dem, säger han. 

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Niwén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro