ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Mamma dog av bristande omsorg"

Jenny Sköld · 27 Nov 2013
Uppdaterad 28 Nov 2013

Madeleine Gyllenhammar hävdar att hennes 82-åriga mamma rasade 60 kilo under tiden på äldreboendet Kattrumpstullen i Stockholm. Nu anklagar hon äldreboendet för vanvård. "Min mamma dog av bristande vård och omsorg", skriver hon i ett brev till äldreminister Maria Larsson.

klar

Artikellänk är kopierad

När Madeleines mamma skrevs in på äldreboendet Kattrumpstullen på Östermalm i början av året mådde hon "okej", men hade fått allt svårare att klara av sin vardag. På boendets hemsida kunde hon läsa om stimulerande aktiviteter, underhållning och bra mat. Men den bilden överensstämde inte med Madeleines egna upplevelser när hon besökte sin mamma. 

– Det var ingen underhållning, inga aktiviteter, ingen sjukgymnastik, ingen kommunikation med personalen. Det var så otroligt deprimerande, säger hon. 

Hon berättar att mamman, som alltid älskat mat, slutade att äta och rasade i vikt. Samtidigt drabbades hon av en tarmbakterie, som gjorde att hon fick åka in och ut på St Görans sjukhus.

– Varje gång vi kom dit så led hon av vätskebrist för att de inte gav henne tillräckligt med vätska på boendet. 

Mamman blev efterhand allt sämre, och av någon anledning slutade hon gå mot slutet av sommaren. 

– Vi tyckte att nu måste verkligen mamma in på  sjukhus, men de sa gång på gång att de kunde klara av det själva. Så sent som dagarna innan hon dog försökte mina bröder påtala att hon hade grumlig urin och borde åka in, men de sa nej.  

När hon kom in på St Görans intensivvårdsavdelning var hon okontaktbar. Hon led också av svåra infektioner som en följd av bristande hygien.

– Hon hade blivit så stel så att personalen inte kom åt att tvätta henne. Personalen på St Görans intensivvårdsavdelning var chockade. De sa att det var det värsta de sett. 

Efter det att mamman dog har Madeleine anmält vården till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Hon har även skrivit ett brev till äldreminister Maria Larsson (KD) om sina upplevelser av den svensk äldrevård.  

Röda Korset beslutade redan förra vintern att stiftelsen inte längre skulle bedriva äldreomsorg i Stockholm och har därför sagt upp avtalet med kommunen om driften av Kattrumpstullen. Bristande resurser angavs som en bidragande orsak. 

– Det var ett ekonomiskt beslut. De ersättningar man får i dag gör det svårt att göra ett bra arbete i dag inom äldrevård. Vi var tvungna att skjuta till egna pengar för att kunna ha de bemanning vi ville, säger Eva von Strauss, tidigare direktör för Stiftelsen Rödakorshemmets vård- och omsorgsverksamheter. 

Eva von Strauss känner ändå inte igen den bild som Madeleine Gyllenhammar har av Kattrumpstullen.

– Personalen på Kattrumpstullen har gjort ett fantastiskt bra jobb. Sedan kan det alltid hända saker – äldrevård är en svår verksamhet. Men vanvård? Nej. 

Enligt Stockholms äldreborgarråd Joakim Larsson (M) har det funnits signaler om att vissa äldreboenden fått för lite med det nuvarande finansieringssystemet, som utgår ifrån olika nivåer av vårdtagares behov.

– Systemet för resursfördelning är ändrat i nästa års budget. Nu finns en höjd äldreboendepeng med extra nivå vid demenssjukdom. Vi har också infört en kvalitetsinspektion som snabbt ska kunna hjälpa till att hantera brister i kommunal och privat verksamhet, säger han. 

Sedan den 30 september drivs Kattrumpstullen av Östermalms stadsdelsförvaltning, i väntan på att Helsingborgsföretaget Kosmo tar över.

Carina Stenbaeck är tillförordnad verksamhetschef.

– När den här kritiken kom till vår kännedom startade vi en kartläggning över rutinerna, genom att läsa journaler, genomförandedagbok och omsorgsbok. Det finns mycket god dokumentation över det enskilda fallet, men det är svårt att säga just nu vart utredningen kommer att leda, säger hon.

Ser du några tecken på allvarliga brister i verksamheten?

– Jag tycker att det är en fin och en bra verksamhet.

Metro har även sökt äldreminister Maria Larsson (KD). Enligt hennes pressekreterare har hon ännu inte hunnit läsa brevet från Madeleine Gyllenhammar.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro