ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mamma Erika varnar: Fortnitebedragare försöker lura barn på pengar

Annica Ögren · 18 Feb 2019
Uppdaterad 18 Feb 2019
Kontot har nu tagits bort från Instagram, men enligt Erika Johansson finns flera andra liknande konton som riktar sig till barn som spelar Fortnite.

Kontot har nu tagits bort från Instagram, men enligt Erika Johansson finns flera andra liknande konton som riktar sig till barn som spelar Fortnite. Foto: Privat.


Ett instagramkonto som utlovar gratis så kallade vbucks till onlinespelet Fortnite försökte lura 12-åriga Markus på pengar. Nu vill Marcus mamma Erika Johansson, 42, varna andra föräldrar.

klar

Artikellänk är kopierad

Erika Johanssons 12-åriga son Marcus spelar det populära onlinespelet Fornite.

I söndags blev han kontaktad av ett instagramkonto med användarnamnet vbucksgratis.se som utlovade gratis vbucks (valutan som används i Fortnite).

I appens direktmeddelandefunktion uppmanade kontot Marcus att fota av sin mammas eller pappas bankkortsnummer för ett utbyte mot 13 500 vbucks.

Marcus anade att något inte stod rätt till och visade sin mamma konversationen.

Erika Johansson berättar att hon polisanmälde händelsen.

Instagramkontot försökte få 12-åriga Marcus att skicka sina föräldrar bankkortsuppgifter. Foto: Privat
Instagramkontot försökte få 12-åriga Marcus att skicka sina föräldrar bankkortsuppgifter. Foto: Privat

Vill varna andra

Nu uppmanar hon andra föräldrar att dels hålla koll på sina kontokort men också att prata med sina barn.

I ett inlägg på Facebook som i skrivande stund delats över 38 000 gånger skriver hon bland annat:

”Idag blev min son kontaktad på Instagram om att få ett gratis konto. Det enda han behövde göra var att ta bild på mitt kontokort både bak och fram. Tack och lov visade han detta för mig. Men alla barn gör inte detta och uppmanar föräldrar nu att hålla koll på sina kort men även prata med sina barn om att såna här erbjudanden är lockande men att nån luras! Saken är även polisanmäld. Dela gärna vidare.”

”De ger sig på barn”

Många har kommenterat på Erika Johanssons inlägg, och hon berättar andra personer upptäckt att det även existerar flera liknande konton.

– Just det är nu borttaget, det hade 246 följare men följde också over 700 andra konton. Men privatpersoner har sett att det även kommit upp liknande konton, också de är gratiskonton som riktar sig till barn som spelar just Fortnite, berättar Erika Johansson.

– Man blir förbannad när man ser att de ger sig på barn och försöker få dem att begå dumheter. Det är viktigt att föräldrar har större inblick i vad barnen gör i olika spel och genom konton. Man känner ju sitt eget barn bäst, men man måste prata med barnen så att de inte drabbas. Det är personerna bakom dessa konton som ska ställas till svars, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro