ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Mamma fick kortare straff efter barnaga – domaren förklarar

Karl Enn Henricsson · 8 Feb 2019
Uppdaterad 8 Feb 2019
En mamma dömdes för att ha slagit sina barn, men tingsrätten tog hänsyn till att mamman inte sa sig veta att barnaga är förbjudet i Sverige.

En mamma dömdes för att ha slagit sina barn, men tingsrätten tog hänsyn till att mamman inte sa sig veta att barnaga är förbjudet i Sverige. Foto: Pontus Lundahl/TT


En mamma dömdes för att ha slagit sina barn. Hon menade att hon inte visste att barnaga var förbjudet i Sverige, och tingsrätten tog hänsyn till det. Domen har väckt starka känslor, och nu förklarar domare Louise Conradi hur tingsrätten resonerade.

klar

Artikellänk är kopierad

Under onsdagen kunde Metro berätta om en mamma som åtalades för att ha slagit sina barn. Familjen kom till Sverige i slutet av 2015 efter att ha bott i både Afghanistan och Irak. Mamman erkände visserligen att hon hade utdelat slag mot barnen under tiden i Sverige, men nekade till brott då hon menade att hon inte visste att barnaga var förbjudet.LÄS MER: Rättens förklaring till friande dom: Det var ”inte som man tänker sig en våldtäkt”

– I de länder som hon har växt upp och bott i innan hon kom till Sverige för ett par år sedan har det varit lagligt och till och med kutym att aga sina barn. Mot den bakgrunden, det faktum att hon är analfabet och att hon varit väldigt isolerad i Sverige har det alltså varit försvarets uppfattning att situationen har varit sådan att hon ska kunna gå fri från ansvar på grund av så kallad straffrättsvillfarelse, sa advokat Marcus Lodin.

Domaren: Borde känt till att det var förbjudet

Solna tingsrätt kom fram till att det är utrett att mamman gjort sig skyldig till fler än fem fall av misshandel av den äldsta dottern och fler än fyra fall av misshandel mot den näst äldsta dottern, alltså grov fridskränkning. Det är även utrett att mamman har misshandlat den yngsta dottern.

– Hon blev dömd för en stor del, men inte allt, av det som åklagaren påstod att hon hade gjort. Så hon undgick absolut inte ansvar för att hon möjligen inte kände till att det var förbjudet att slå barn i Sverige. Hon har bott här tillräckligt länge för att hon borde ha känt till att det var förbjudet, och det är viktigt att poängtera att själva ansvaret kommer hon inte undan, säger domare Louise Conradi, som dömde mamman.

Tingsrätten resonerade att brottsligheten som mamman dömdes för motsvarar drygt ett års fängelse. Rätten beaktade dock ”de förhållanden som mamma kommer ifrån” och ”den till synes isolering i hemmet och avsaknad av kontakt med det svenska samhället som hon befunnit sig i sedan familjen kom till Sverige”.

– Tingsrätten beaktade, i en mindre mån, vid straffvärdesbedömningen att hon på grund av sin speciella situation möjligen inte visste att det är förbjudet att slå sina barn i Sverige. Det gjorde att det fanns utrymme för rätten att landa på en skyddstillsyn i kombination med tre månaders fängelse, vilket är det längsta fängelsestraff man kan dömas till med den här kombinationen, säger Louise Conradi.

”Jag tycker domen är väl avvägd”

Hon hänvisar till att det i lagen finns utrymme att vid bedömningen av straffet i mildrande riktning ta viss hänsyn till de omständigheter som framfördes av kvinnan.

– Rätten var enig och jag tycker domen är väl avvägd. Det känns på ett sätt bra att båda parterna var missnöjda med domen – både försvaret och åklagaren.

Det är oklart om domen kommer överklagas.

Åklagare Carolina Frohm hade yrkat på ett strängare straff och kommenterade mammans påstående att hon inte kände till lagen med:

– Det är en ganska ovanlig invändning som man oftast inte får gehör för eftersom man förväntas känna till den lagstiftningen som finns i det land man befinner sig i.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro