ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mamma lättad efter Quicks förnekande

TT · 15 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Thomas Quick kommer att begära resning i samtliga fall där han dömts för mord.Anna-Clara Asplund, mamma till Johan Asplund som Quick dömts för att ha mördat, känner lättnad över att Quick tagit tillbaka sina erkännanden.

- Varken Björn (Johans pappa) eller jag har någonsin trott att det var Thomas Quick som låg bakom Johans försvinnande, säger hon till Sveriges Radios P1-morgon.

Anna-Clara Asplund beskriver upplevelsen av att Quick erkänt och dömts för mordet på Johan som "fruktansvärd hemsk".

- Dels har jag aldrig trott på det här och dels är det så makabra berättelser. Jag har suttit med på inte bara rättegången som har gällt Johan utan flera andra rättegångar och det är obegripligt för mig att det över huvud taget kunnat leda till fällande domar. Nu är jag bara lekman i och för sig, men jag anser att jag rätt mycket sunt förnuft.

Inga vittnen

- Det är oerhört viktigt både för mig och för Björn att vi inte ska leva vidare med att det är Thomas Quick som är dömd för att ha dödat Johan, säger hon i P1.

Thomas Quick , som dömts för åtta mord och erkänt långt över tjugo, har tagit tillbaka alla sina erkännanden.

Uppmärksamhet och starka mediciner var enligt Thomas Quick drivkrafter bakom erkännandena.

- Jag har inte begått något av de mord jag är dömd för, och jag har inte heller begått något av alla de andra mord jag har erkänt, säger han i Sveriges Televisions Dokument inifrån.

Inga vittnen har sett Quick vid någon mordplats, och inte heller finns någon teknisk bevisning mot honom. SVT berättar om tveksamma metoder av polisen. Förhörsledaren ska i flera fall mer eller mindre ha instruerat Quick om vad han ska berätta för att det ska räcka till åtal.

Ansöker om resning

Sent på söndagskvällen beslutade Quicks advokat att ansöka om resning i samtliga fall där Quick dömts för mord.

- Det finns en hel del material, både i förundersökningar och även efter egna utredningar, som visar att domstolarna inte har haft tillgång till all relevant utredning när de prövade hans ursprungliga erkännanden, sade advokat Thomas Olsson till TT.

Den första resningsansökan kommer att skickas i till Svea hovrätt efter årsskiftet och gäller mordet på Yenon Levi i Rörshyttan 1988, uppger Quicks advokat Thomas Olsson för TT.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro