ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mamma slog – nu anmäls myndighet

Evelina Olsson · 11 Okt 2011
Uppdaterad 11 Okt 2011
Anhöriga till mamman som slog sitt barn och slapp fängelse anmäler nu socialtjänsten.

Anhöriga till mamman som slog sitt barn och slapp fängelse anmäler nu socialtjänsten. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Misshandlande mamma slapp fängelse. Familjen anmäler myndighet.

klar

Artikellänk är kopierad

Socialtjänstens utredningar lades ner gång på gång för att mamman inte dök upp till de planerade mötena. Nu anmäler pojkens familj de ansvariga myndigheterna. – Vi har läkare, förskolepersonal och familjemedlemmar som slagit larm om misstänkt misshandel och missförhållanden i hemmet från det att pojken var två år gammal, men det tog 15 år innan någonting hände. Det är skrämmande, säger en anhörig till pojken. Nyligen mildrade Hovrätten straffet för mamman från ett års fängelse till 120 timmars samhällstjänst. ”Ett hån”, menar familjen. När en polisanmälan väl upprättades tog det ett år innan pojken hördes av polis och ytterligare ett år innan mamman kallades in.

Den utdragna polisutredningen ledde till den mildrade domen. – Jag har alltid förutsatt att om barn kallade på hjälp, så fick de hjälp. Här har det tydligt brustit i flera myndighetsled och vi vill ställa de ansvariga till svars. Om någon är skyldig staten pengar så utreds det korrekt, men när ett barn blir slaget så kan man alltid skylla på ”bristande resurser”, säger pojkens anhörige.

”Blåmärken på barn är allvarligt”

Carina Opasiak, individ- och familjeomsorgschef i Husie i Malmö menar att ut­redningar inte läggs ner bara för att en person inte kommer på mötena. – Men det finns inga generella regler för hur utredningarna görs, man får göra individuella bedömningar och värdera den information man har. Carina Opasiak känner inte till det aktuella ärendet och vill inte uttala sig specifikt om det. – En anmälan där det talas om blåmärken på barn är allvarlig. Sådana fall ska framförallt följas upp, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro