ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mamma tidigt eller sent?

Caroline Engvall · 21 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Jeanette Borén och Jenny Mardell med barnen Maximilian och Elvira. Jeanette och Jenny är bästa vänner och har valt olika liv. Maximilian, 15, skaffade Jeanette när hon var 24 år och Jenny fick Elvira, 2,5, när hon var 35 år.  

Jeanette Borén och Jenny Mardell med barnen Maximilian och Elvira. Jeanette och Jenny är bästa vänner och har valt olika liv. Maximilian, 15, skaffade Jeanette när hon var 24 år och Jenny fick Elvira, 2,5, när hon var 35 år.   Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

FAMILJ. De är bästa vänner. Karriärkvinnor. Vill ha allt i livet – vilket givetvis inkluderar familj och barn.

Men vägvalen ser olika ut.

Jeanette Borén, 39, och Jenny Mardell, 38, har varit vänner i 23 år. Båda är framgångsrika inom sina respektive yrken, Jeanette som exportmanager för den svenska succéprodukten Singelringen och Jenny som modellscout för agenturen Stockholmsgruppen, med skillnaden att de fick barn vid helt olika tillfällen i livet. – Det är lite roligt att ha en son som börjar raka sig och träffa tjejer samtidigt som ens vänner får bebisar, skrattar Jeanette.

I dag är sonen Maximilian 15 år, Jeanette fick honom när hon var 24. Hon hade precis landat i Stockholm efter att ha rest runt och ströjobbat i Europa.– Jag var ganska trött på att bo i en resväska så jag ordnade jobb, lägenhet och träffade en man. Vi ville båda ha barn och efter två år kom Maximilian.

Bästa väninnan Jenny gjorde precis tvärtom. Hon är utbildad sjuksköterska och produktionsledare. I dag arbetar hon som modellbokare och modellscout och ville prova på det mesta i livet innan hon skaffade barn.– Jag har studerat klart och har ett arbete som jag trivs med. Jag har också två högskoleutbildningar i bakfickan om jag skulle vilja byta bransch. Jag har provat på en del saker i livet som jag inte har behov av att göra i dag, vilket ger mig mer tid att ägna mig åt min familj och mitt arbete, säger Jenny.

Ingen av dem ser något negativt med sina respektive familjeval, även om Jeanette fick ta mycket hjälp av vänner och släktingar när Maximilian var liten för att kunna hämta på dagis och natta samtidigt som hon jobbade på restaurang.– Det enda negativa skulle möjligtvis vara att jag har tiden lite emot mig om jag vill ha fler barn. Annars inte, säger Jenny.

Även Jeanette är nöjd med att vara ung mor till en nästan vuxen son.– Som ung har man mycket mer energi och ork med de små. Jag och min son är oerhört tajta i vår relation. Vi har en bra och ärlig kommunikation och jag försöker tillbringa så mycket tid som möjligt tillsammans med honom, säger Jeanette.

På frågan om hur lätt det egentligen är att kombinera familj och karriär tvekar båda.– Har man mål och ambitioner som man vill fullfölja som ung tror jag att det kan vara komplicerat att kombinera studier och småbarn för att bygga sin karriär, säger Jeanette.

Jenny håller med.– För kvinnor i synnerhet, vare sig man får barn tidigt eller sent, verkar det som att det inte alltid är så lätt att kombinera barn och karriär. Det tror jag beror på hur vårt samhälle ser ut i dag och att vi faktiskt inte är så pass jämställda som vi borde vara 2008. Tyvärr.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro