ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mamma tvingade i sina friska barn lugnande medel

Evelina Olsson · 5 Mar 2012
Uppdaterad 5 Mar 2012

Foto: Scanpix


Barnen misstänks ha tvångs­medicinerats under hela sina liv trots att de varit friska. Nu om­händ­­e­rtas de.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 26-åriga kvinnan misstänks ha förfalskat sina små barns sjukdomar och medicinerat dem med bland annat det lugnande medlet Theralen. Förvaltningsrätten i Malmö har nu beslutat att barnen ska tvångsomhändertas då mamman kan lida av det ovanliga tillståndet Münchhausen syndrom by proxy – barnmisshandel genom förfalskning av symptom.

– Det kan handla om en sorts drivkraft att skada sina egna barn för att på så sätt slippa sin egen ångest, säger Björn Lundin, cheföverläkare på BUP i Linköping och en av landets främsta experter på ämnet.

Socialnämnden i den skånska kommunen fick upp ögonen för familjen efter ett flertal tips från både privatpersoner och sjukvården. Bland bevisen mot mamman finns bland annat ljudupptagningar.

– Det finns fall där kvinnorna förgiftat sina barn, lagt stora dosor laxermedel i deras mat eller hittat på blödningar. I ett fall blandade en kvinna in sitt eget blod i barnets urin och tog sedan med urinprovet till läkare, säger Lundin.

Enligt förvaltningsrätten har de två barnen sovit dåligt, ätit dåligt, varit sjuka och fått frekvent medicinering som inte gett något resultat på sjukdomstillstånden man nu misstänker har varit påhittade.

Det finns ingen statistik över antalet fall av Münchhausen syndrom by proxy i Sverige, men enligt Lundin rör det sig uppskattningsvis om ett tiotal ärenden årligen som upptäcks. Enligt internationella rapporter dör ett av tio utsatta barn till följd av misshandeln och andra skadas för livet.

– Det är en ovanlig och väldigt allvarlig typ av misshandel som är svår att upptäcka. Vår uppgift som läkare bygger på att vi tror på folk och fokuserar på att hjälpa barnet, i allmänhet ställer man sig inte frågan ”behöver föräldern hjälp”, säger Lundin.

Polisen inledde en förundersökning mot mamman i september förra året. Enligt åklagaren, som kallar fallet ”komplicerat”, kan ett eventuellt åtal komma tidigast till sommaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro