ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mamman: Albin, 7, stängs in ensam med Ipad i skolan

Tomas Lundin · 29 Jan 2015
Uppdaterad 30 Jan 2015

Foto: All Over Press/Arkiv


I stället för specialundervisning har Albin stängts in i ett rum och spela Minecraft när de andra barnen har lektioner – och när det är utflykt får han stanna kvar. Det hävdar en förtvivlad mamma som har anmält sitt barns skola. – Jag gråter varje dag när jag ska lämna min son, säger mamman till metro.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Sjuårige Albin har inte svårt att lära sig men behöver en mindre grupp och specialundervisning för att fungera. I anmälan till Skolinspektionen hävdar mamman att skolan bryter mot lagen när de inte ger sonen det stöd han har rätt till och beskriver de senaste ett och ett halvt åren sedan skolstarten som en kamp.

– Skolan försöker slingra sig på alla sätt, säger hon till metro.se.

LÄS MER: Därför var skolan som bäst på 90-talet Mamman berättar att en stor del av sonens undervisning består av att sitta ensam i ett rum och spela Minecraft och Dragoncity på skolans Ipad.

– De säger att han spelar pedagogiska spel men att ta hand om drakar är enligt mig inte något som borde ingå i min sons skolundervisning, säger mamman. Skolan har också utrett möjligheterna att få Albin flyttad till en annan skola, men det är inte den enda åtgärden som föreslagits, enligt mamman. 

– De har flera gånger föreslagit att vi ska långtidssjukskriva honom för att de inte kan hitta en lösning.

Skolan har bemött punkterna i anmälan i en skrivelse till Skolinspektionen. Det finns ingen risk att Albin missar kunskapsmålen, men han är utåtagerande och riskerar att störa de andra eleverna, skriver skolan. Därför får han ofta inte heller följa med på utflykter med de andra barnen.

Enligt skolan har biträdande rektor tagit upp sjukskrivning som en lösning för att Albin ska kunna få hemskolning i stället för att vara i skolan, men något tal om hemskolning känner mamman inte igen. Skolans rektor säger att det är saker i anmälan som inte stämmer, men vill inte gå in i detalj på vilka. Biträdande rektor, som enligt anmälan ska ha varit den som ska ha föreslagit sjuksrivning hänvisar också till de skriftliga svaren till Skolinspektionen, men säger att hon välkomnar en utredning.

– Det är ju bra med klagomål för då får vi reda på om det är någonstans det brister. Är de missnöjda med något så måste vi naturligtvis rätta till det. ► LÄS MER: Skolan vägrar låta Ragnar, 15, vara Lucia

Skolan har enligt lag skyldighet att ge elever med behov av särskilt stöd den hjälp de behöver så snabbt som möjligt.

– Undervisningen ska vara likvärdig, det innebär att alla elever har rätt till den ledning och stimulans som de behöver, säger Kristina Dahberg, undervisningsråd på Skolverket till metro.se.

På skolans hemsida punktar skolan upp sina skyldigheter till elever med behov av särskilt stöd: ”Extra anpassningar ska sättas in när en elev riskerar att inte utvecklas i riktning mot kunskapskraven. Om insatserna inte räcker ska anpassningarna intensifieras och anpassas ytterligare.”, står det bland annat. 

Mamman kan hålla sig för skratt när hon läser texten. 

– Jag sa till rektorn att ni kan ta bort det från hemsidan för ni följer inte den överhuvudtaget.

Skolinspektionen ska nu låta mamman kommentera skolans svar och sedan göra en utredning. Om den visar att skolan gjort fel måste nya åtgärder sättas in och beskrivas senast tre månader efter beslutet.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro