ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mamman: Föreningen vill bli av med handikappade Therese

Anders Göransson · 14 Apr 2013
Uppdaterad 15 Apr 2013
"Föreningen vill sälja handikappade Thereses lägenhet" Multihandikappade Therese Kahnberg har bott i samma lägenhet i 20 år utan att få klagomål. Men efter husets ombildningen får hon anonyma klagomål. – De vill bli av med henne som hyresgäst för att komma åt lägenheten, säger mamma Elsy.

"Föreningen vill sälja handikappade Thereses lägenhet" Multihandikappade Therese Kahnberg har bott i samma lägenhet i 20 år utan att få klagomål. Men efter husets ombildningen får hon anonyma klagomål. – De vill bli av med henne som hyresgäst för att komma åt lägenheten, säger mamma Elsy. Foto: Urban Brådhe


Multihandikappade Therese får klagomål från grannar om höga ljud. Kommunen har gått med på att ljudisolera lägenheten – men i praktiken stoppas det av bostadsrättsföreningen.

klar

Artikellänk är kopierad

I 20 år har multihandikappade Therese Kahnberg, 34, bott i samma hyreslägenhet på Ringvägen utan klagomål. Men sedan huset ombildades har allt förändrats, och hon får anonyma anklagelser om störningar. – Jag är helt förstörd. Varför har de inte pratat med oss? säger hennes mamma Elsy.

I stället kom beskedet i form av ett brev från HSB:s boendesociala grupp, som hänvisar till ”klagomål från grannar på starka ljud i form av dunsar och skrik nattetid”.

Men enligt Elsy är dottern så gravt handikappad att hon från sitt sängliggande läge inte kan åstadkomma dunsar, och inte heller särskilt höga skrik. – Det enda jag kan tänka mig är att de vill bli av med henne som hyresgäst för att komma åt lägenheten, säger Elsy.

Lägenheten på 98 kvadrat är värd omkring fem miljoner kronor – pengar som skulle tillfalla föreningen om den såldes som bostadsrätt.

Elsy försökte hitta en lösning på egen hand, och fick kommunen att gå med på att bekosta ljudisolering av Thereses sovrum för 126 000 kronor.

Bostadsrättsföreningen har skickat in ett godkännande av bostadsanpassningen – men strök en mening om att hyresgästen inte är skyldig att återställa lägenheten vid en eventuell avflyttning. Det betyder att bostadsanpassningen stoppas.

Kommunen kan visserligen ge bidrag för återställning av anpassade lägenheter – och gör det normalt – men kan inte lämna sådana garantier i förväg, enligt Nina Hedberg, handläggare på kommunens bostadsanpassningsavdelning.Betyder det att föreningen i praktiken säger nej till ljudisoleringen?– Det är det som blir konsekvensen av deras strykning, och det har jag upplyst föreningen om.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro