ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mamman steriliserade sig – blev gravid igen

Mathias Gerdfeldter · 15 Aug 2014
Uppdaterad 15 Aug 2014
Kvinnan valde i och med den nya graviditeten att göra abort, vilket hon ska ha upplevt som tärande, såväl psykiskt som fysiskt.

Kvinnan valde i och med den nya graviditeten att göra abort, vilket hon ska ha upplevt som tärande, såväl psykiskt som fysiskt. Foto: TT


Kvinnan steriliserade sig efter att ha fött sitt fjärde barn. Trots det blev hon två år senare gravid igen. Nu lex Maria-anmäler sjukhuset sig självt.

klar

Artikellänk är kopierad

En kvinna från Stockholmsområdet födde under 2011 sitt fjärde barn med hjälp av kejsarsnitt. I samband med födseln valde hon att sterilisera sig. Steriliseringsingreppet utfördes då på specialmödravården vid Karolinska universitetssjukhuset

Två år senare blev dock kvinnan gravid på nytt.

– Steriliseringar är inte 100-procentiga, sådana här fall har förekommit tidigare, i synnerhet efter kejsarsnitt. Det är jätteovanligt, men det förekommer, säger Charlotta Grunewald, områdeschef för obstetrik på Karolinska till SVT:s ABC.

LÄS MER: Läkare skyllde på personalbrist efter att barn dog i kvinnas mage

Kvinnan valde i och med den nya graviditeten att göra abort, vilket hon ska ha upplevt som tärande, såväl psykiskt som fysiskt.

Efter den misslyckade steriliseringen har nu sjukhuset lex Maria-anmält sig självt till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Charlotta Grunewald menar att ingreppet ska ha utförts korrekt och av en erfaren läkare, men beklagar vad kvinnan har gått igenom och vill därför ändå få ärendet granskat.

klar

Artikellänk är kopierad

Mathias Gerdfeldter
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro