ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Man, 37 år: Därför skickar jag dickpics till tjejer

Natalie Demirian · 30 Nov 2016
Uppdaterad 2 Dec 2016
Män som tar bilder på sina könsorgan. Mannen på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Män som tar bilder på sina könsorgan. Mannen på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Alamy


Män som skickar oombedda bilder på sitt könsorgan till kvinnor på sociala medier. Att få en så kallad dickpic i inkorgen är ofta både obehagligt och kränkande för mottagaren. Men varför skickar man en dickpic överhuvudtaget?

klar

Artikellänk är kopierad

21 procent av svenskarna har fått nakenbilder skickade till sig mot sin vilja, enligt en undersökning som gjorts av Yougov på uppdrag av Metro. Undersökningen visar att det är vanligast bland kvinnor. 26 procent uppger nämligen att de fått det, medan motsvarande siffra för männen är 15 procent. 

Men varför skickas de här bilderna? En man på 37 år berättar för Metro om tankarna bakom dickpicsen han skickar.

Varför skickar du dickpics?

– Jag skickar inte dickpics bara sådär, helt random. Det har jag aldrig gjort. Jag gör det bara när tjejen frågar om det, när man har pratat och kommit in på det snacket. Då har jag också fått bilder av tjejen. Ibland skickar tjejen först dessutom. Jag blir själv irriterad av att höra att killar skickar oväntade dickpics. Tjejer jag känner har berättat att de plötsligt fått sådana bilder.

Hur går dina tankar när du skickar dickpics?

– Jag har fått frågor om hur stor den är så, och jag är för gammal för att mäta, så då kan jag skicka en bild i stället. Så det är bara när man har kommit in på det, och hon vill och tänder på dem.

Till hur många personer har du skickat den här typen av bilder?

– Man har ändå haft Facebook i tio år eller något, så det har ju hänt några gånger genom åren. Jag vet faktiskt inte hur många.

Personen som berättade att du skickar dickpics menar att bilden kom helt oväntat.

– Jag kan inte komma på någon gång jag har skickat bild oväntat.

Johan Nilsson, sjuksköterska och sexualupplysare på UMO.se, säger till Metro att de får in mängder av frågor om penisen på olika sätt. 

– Det som vi märker av i jobbet är att för killar och män är penisen otrolig central i sexualiteten. Jag tror att det byggs upp ett överdrivet stort fokus och föreställning om att penisen då också är viktig för andra. 

Han berättar att det nog finns olika anledningar till varför vissa väljer att skicka en bild på sin penis till andra. 

– Man kanske tror att det är någonting som någon annan kan gå igång på, man kanske vill få någon form av bekräftelse eller så är tanken på att någon annan har sett bilden någonting som personen som skickar bilden själv går igång på, oavsett om den andra personen blir upprörd eller inte. 

Juridiskt kan den som skickar dickpics ge sig ut på farligt vatten. 

– Det kan, beroende på sammanhang och situation så klart, ses som sexuella trakasserier. Det kan också falla under sexuella övergrepp när man tvingar någon att se bilder som den inte vill se. Att göra det här utan att det har efterfrågats eller diskuterats innan gör att man rent lagligt är ute på hal is.

Vad tycker du att man kan göra om man får en oönskad dickpic?

– Känner man sig bekväm med det så kan man svara tillbaka något i stil med ”hur tänkte du nu”, om man kanske hade någon typ av kontakt innan. Är det någon som mer upprepat skickar bilder och sexuella förslag så tycker jag att man kan polisanmäla. 

Johan Nilsson på UMO.
Johan Nilsson på UMO.Foto: Pressbild
klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro