ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Man åtalas för annonsering på värdelösa sajter

TT · 21 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

NÄTBEDRÄGERI. En 32-årig man från Stockholmstrakten åtalas av Ekobrottsmyndigheten för att han fakturerat företag i Finland och Norge 20 miljoner kronor för reklam på värdelösa nätsajter.

Enligt Dagens Media har 32-åringens bolag sålt annonser till två sajter med namn som lockat företagare: nordicbusinesslink och euroguide-online. Båda har nu försvunnit från nätet.

Kammaråklagare Stig Åström hävdar att flera företag i Finland och Norge vilseleddes när de köpte annonsplatser på sajterna. Dessa var taffligt utformade och saknade till exempel länkar till företagen som annonserade. Sidorna lockade få besökare och "saknade reklamvärde", enligt åtalet för grovt bedrägeri.Mellan 2003 och 2005 har 32-åringens bolag haft intäkter på mer än 20 miljoner kronor.-Han satsade inte en enda krona på att göra de här hemsidorna kända på något sätt och när de är så här värdelösa så finns det ju ingen anledning för företagen för annonsera, säger Åström till TT. Det finns flera exempel på rättsfall där bedrägerierna gällt annonsförsäljning till bristfälliga kataloger och andra trycksaker, medan det saknas motsvarande rättsfall för internet.-Sammantaget är det oerhört intressant för oss att låta tingsrätten bedöma bevisningen och hur man kan komma till rätta med detta, som vi uppfattar som bedrägerier. Utöver grovt bedrägeri åtalas mannen också för grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Åklagaren yrkar också på näringsförbud.Den åtalade nekar till brott.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro