ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Man av bra familj” vill inte ta sitt straff – överklagar

Karl Enn Henricsson · 8 Jan 2019
Uppdaterad 8 Jan 2019
Mannen från en "bra familj" hoppas nu att högsta domstolen ska ta upp hans ärende. Arkivbild.

Mannen från en "bra familj" hoppas nu att högsta domstolen ska ta upp hans ärende. Arkivbild. Foto: Sofia Tanaka/TT


Solna tingsrätt friade en man från kvinnomisshandel, bland annat för att hans familj verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes”. Domen möttes av stark kritik, och revs upp av hovrätten. Men nu vill mannen att Högsta domstolen friar honom.

klar

Artikellänk är kopierad

Mannen stod åtalad för att ha misshandlat en kvinna som han tidigare haft en relation med.

I februari friades han dock av Solna tingsrätt. I den friande domen stod bland annat att ”det normala i ‘dessa kretsar’ är vidare att en kvinna berättar för släkten att hon blir misshandlad om hon blir det så att saken kan lösas inom familjen. Det faktum att NN (kvinnan) inte sagt till hans släktingar att han slog henne, utan i stället anmälde det till polisen, minskar hennes trovärdighet ytterligare”.

Nämndemän fick sparken

Det stod även att hans ”familj verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes, vilket också har betydelse för bedömning av skuldfrågan”.

Rätten var oenig, domen fick skarp kritik och de två nämndemän som friade mannen fick sparken.

I december dömdes mannen mot sitt nekande till tre månaders fängelse av hovrätten. Hovrätten betonade att det saknar betydelse vilken bakgrund en hörd person har, exempelvis att han eller hon tillhör en viss samhällsgrupp eller släkt.

– Detta är en självklar tillämpning av den grundläggande principen om allas likhet inför lagen, sa hovrättsrådet Claes Söderqvist i ett uttalande.

”En konflikt mellan parterna”

Men den dömde mannen har inte gett upp. Nu vill han att Högsta domstolen tar upp ärendet och frikänner honom.

”Båda parter har en utländsk bakgrund, talar samma språk och har en likvärdig kulturell bakgrund. Den tid de levt i Sverige har sannolikt inte kunnat utplåna eller påverka all deras bakgrund”, står i överklagandet.

Mannen hänvisar till att han och kvinnan tidigare varit ett par, och han påstår att han fick använda visst våld för att avstyra ett angrepp från kvinnan. ”Som hovrätten funnit förekommer en konflikt mellan parterna. Det ter sig inte ologiskt att påstå att bland annat parternas kulturella bakgrund haft betydelse för deras handlande”, går vidare att läsa.

I dokumenten säger sig mannen hålla med om att en persons berättelse ”inte ska påverkas av dennes tillhörighet till viss samhällsgrupp, släkt, kön eller etnicitet. Men båda parterna har likvärdig bakgrund vilket kan ha haft avsevärd betydelse för deras handlande”.

Det är ännu inte klart om Högsta domstolen väljer att ta upp ärendet.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro