ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Man dömd efter 7,5 år för våldtäkt på 15-åring – greps i Tyskland

Karl Enn Henricsson · 21 Dec 2017
Uppdaterad 22 Dec 2017
En 30-årig man döms nu för en våldtäkt som genomfördes i april 2010.

En 30-årig man döms nu för en våldtäkt som genomfördes i april 2010. Foto: TT


Flickan anmälde att hon våldtagits i Haninge i april 2010, och spår säkrades. Flickan tvingades äta HIV-medicin efter övergreppet. Först i våras kunde en man gripas i Tyskland efter en DNA-träff. Nu har han dömts för våldtäkten.

klar

Artikellänk är kopierad

Mannen började ta på henne och hon bad honom flera gånger att sluta, har hon berättar för rätten. I april 2010 var hon endast 15 år gammal. Hon befann sig på en madrass i en lägenhet i Haninge kommun, söder om Stockholm. Efter att hennes väninna och ytterligare en person hade lämnat lägenheten, utsattes hon för ett övergrepp. Den misstänkte förövaren var en man som hon tidigare hade träffat vid några tillfällen, och som hon bara kände till förnamnet, enligt offret. Sperma säkrades, men mannen var försvunnen. Hon har även berättat hur hon efter händelsen fick äta HIV-mediciner i ett drygt halvår.

– Jag är ingen läkare men jag tror att i och med att gärningsmannen var okänd så var medicinen en försiktighetsåtgärd. Det har inte framkommit att hon smittades, säger åklagare Rasmus Öhman.

Eftersom den misstänkte gärningsmannen inte gick att hitta, lades utredningen ner. Men i och med ett samarbete med Tyskland kunde DNA-provet från den säkrade sperman under våren matchas mot en 30-årig man, vilket Metro tidigare skrivit om.

Han lämnades ut till Sverige och åtalades. Mannen själv har nekat till brott men gått med på att han haft sex med flickan. ”Han vågade inte stanna i Sverige utan lämnade i panik landet. Han tänkte att polisen inte skulle tro honom”, har han berättat i rätten.

Men rätten sågar hans förklaring: ”Om det varit frågan om ett frivilligt samlag framstår NN:s agerande efter händelsen som märkligt och svårförklarligt”. Rätten skriver även att ”Målsäganden har lämnat en klar, detaljerad, sammanhängande och logisk berättelse utan överdrifter och svårförklarliga moment”.

30-åringen döms nu för våldtäkt till fängelse i två år. Rätten anser att det är en försvårande omständighet att offret vid tillfället bara var 15 år gammalt. En förmildrande omständighet, enligt rätten, är att det gått hela sju och ett halvt år sedan övergreppet.

Mannen, som är medborgare i Gambia, döms även till tio års utvisning. Han ska dessutom betala skadestånd till offret om 140 000 kronor.

– Hade vi inte haft möjlighet att söka mot DNA-registret i Tyskland, hade det här fortfarande inte varit uppklarat, säger Rasmus Öhman.

Åklagaren utgår från att domen kommer att överklagas.

– Jag kommer inte att uttala mig om ärendet i dagsläget, säger mannens advokat Sanna Bergenheim.

Metro har sökt målsägandebiträdet.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro