ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Man dömd för sexbrott får adoptera

Emmelie Wallroth · 29 Nov 2013
Uppdaterad 29 Nov 2013

En man i 60-årsåldern har tidigare dömts för sexuellt utnyttjande av en femårig grannflicka. Nu har mannen godkänts som adoptivförälder av socialnämnden i Helsingborg. Adoptionen är till pojkens bästa”, anför utredaren och nämnden.

klar

Artikellänk är kopierad

Mannen, som bor i Helsingborg, ska år 2004 ha förgripit sig på en femårig flicka.

Han har också misstänkts för våldtäkt mot en 14-årig flicka och chattat med flickor på internet, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

Mannen vill adoptera sin styvson som är i 10-årsåldern och nu har socialnämnden godkänt honom som adoptivförälder. När mannen lämnade in ansökan om adoption var pojkens mamma allvarligt sjuk och avled nyligen.

Men enligt en granskning av Helsingborgs Dagblad innehåller utredningen som socialnämnden godkände 60-åringen utifrån en rad brister.

Mannen har dömts till fängelse vid fyra tillfällen – och dömts för sammanlagt 90 olika brott.

Socialnämnden tog beslutet förra veckan, men enligt Helsingborgs Dagblad fick politikerna inte ta del av den fällande sexdomen mot mannen när de röstade.

I utredningen från socialförvaltningen som låg till grund för beslutet nämns domen, men beskrivs inte. Utredarna skriver även att de brott mannen tidigare dömts för betecknas som gamla och att det inte finns någon oro för att mannen ska begå nya brott – trots att mannen senast i april blev villkorligt frigiven.

År 2007 bedömdes att det fanns risk för återfall i sexualbrott mot minderåriga flickor, och mannen rekommenderades att gå i behandling.

I utredningen som ledamöterna i socialnämnden fått ta del av framgår det inte om mannen någonsin gick i behandling.

Enligt tidningen anför utredaren och nämnden att mannen och pojken har utvecklat ett ”far-och-son-förhållande”.

”Mannen har visat prov på god omsorgsförmåga för såväl pojken som sina biologiska barn. Det var hustruns önskan att just han skulle få adoptera sonen och det finns även ett skriftligt medgivande från pojkens biologiska pappa. Samtidigt uttrycks en oro för att det i pojkens födelseland inte finns någon anknytningsperson som skulle kunna ta hand om honom. Brotten som mannen begått är "gamla" och det bedöms inte finnas någon oro för ny kriminalitet. Adoptionen är till pojkens bästa”, menar utredaren.

Nu är det upp till tingsrätten att avgöra om adoptionen ska gå igenom.

I ett pressmeddelande uppger Dinah Åbinger, förvaltningschef på socialförvaltningen i Helsingborg, att hon ska anmäla Helsingborgs socialtjänst till Inspektionen för vård och omsorg.

”Jag kan just nu bara konstatera att det är en svag utredning. Med det menar jag att det finns frågor som inte fullt ut är beskrivna i utredningen. Ärendet borde ha återremitterats till familjerätten redan innan det nådde socialnämnden”, skriver hon i pressmeddelandet.

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro