ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Man dömd till fängelse för hämndporr på Facebook

· 3 Dec 2014
Uppdaterad 3 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: REX/Robin Utrecht

En 36-årig man i Los Angeles har dömts till ett års fängelse och villkorlig dom i tre år för att ha lagt ut hämndporr på Facebook. 

Han är den första som har dömts enligt den nya lag mot just hämndporr som i delstaten Kalifornien införde i oktober 2013. Ytterligare tretton delstater har följt Kaliforniens exempel och infört liknande lagar, skriver Huffington Post.

–Den här domen skickar en stark signal att den här typen av illvilligt beteende inte kommer att tolereras, säger Mike Feuer, stadsåklagaren i Los Angeles, i ett pressmeddelande.

Offret är en kvinna som tidigare var tillsammans med mannen i fyra år men separerade 2011. Efter det har hon fått ett besöksförbud utfärdat mot mannen.

36-åringen lade i mars i år upp en bild på hennes arbetsgivares på Facebook-sida, där han kallade henne för fyllo och slampa. Dessutom uppmanade han hennes arbetsgivare att sparka henne.

Han använde ett alias i ett försök att dölja sin identitet. 

Förutom i USA har också   Israel, England, Wales och Tyskland infört – eller har planr på att införa – särskilda lagar mot fenomenet, och flera svenska debattörer anser att också Sverige bör göra detsamma – bland andra Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet. 

"Det är märkligt och demoraliserande att Sverige, en av världens mest uppkopplade nationer, inte vidtagit några åtgärder av detta slag”, skriver han i en debattartikel på SVT.

Men sådan lagstiftning får också kritik. Bland annat har Arizona förbjudit publicering av bilder på någon ”som är naken eller som är inbegripen i vissa sexuella aktiviteter” om denne inte har gett sitt uttryckliga samtycke.

Kritiker har då påpekat att en sådan lag skulle ha omöjliggjort publiceringen av bilderna från Abu Ghraib-fängelset i Irak. Invändningarna mot lagen fick den att skrivas om innan den trädde i kraft, skriver BBC.

LÄS MER
Hämnades på ex-flickvän – la ut nakenbilder på porrsajt
klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro