ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Man döms för att ha smugglat mamma och barn till Sverige

Karl Enn Henricsson · 14 Feb 2018
Uppdaterad 14 Feb 2018
En 43-årig man har dömts för människosmuggling efter att ha blivit kontrollerad av tullen på Arlanda.

En 43-årig man har dömts för människosmuggling efter att ha blivit kontrollerad av tullen på Arlanda. Foto:  Stuart Forster/REX


Tullen vid Arlanda fattade misstankar mot ett sällskap som anlände med flyg från Spanien. En 43-årig man har nu dömts för att ha smugglat in en kvinna och hennes ettåriga barn.

klar

Artikellänk är kopierad

På morgonen den 13 december förra året kontrollerade tullen vid Arlanda tre personer – en man, en kvinna och ett litet barn – som anlände med ett flyg från Spanien.

I mannens handbagage fanns kvinnans och barnets pass. Handlingarna visade sig dock inte vara korrekta.

Mannen, 43-år gammal, åtalades för människosmuggling. Han är medborgare i Nigeria men sade sig bo i Italien. Han har berättat att han besökte en resebyrå i Italien för att han planerade att eventuellt resa till Sverige för att söka jobb. På resebyrån ska han ha träffat  en man som frågade om han kunde hjälpa sin fru och sitt barn till Sverige – i utbyte mot en flygbiljett. Följande dag flög 43-åringen, kvinnan och barnet via Spanien till Sverige.

Nu har 43-åringen dömts till tre månaders fängelse, mot sitt nekande. Rätten tror inte på mannens uppgifter. Rätten pekar bland annat på att mannen hade en returbiljett bokad två dagar efter att han greps. ”Tingsrätten ifrågasätter också NN:s påstående om att syftet med resan till Sverige var att han på två dagar skulle hitta ett jobb”.

Kvinnan har berättat att hon lämnade Nigeria i början av december eftersom hon befann sig i stor fara. Hon ska ha fått hjälp av en kyrka att ta sig till Spanien. Redan på flygplatsen i Nigeria fick hon rådet att förstöra de riktiga passen eftersom ”hon skulle kunna få problem annars”, har hon berättat. Hon berättade även att hon gav passen till 43-åringen, som hon kommit i kontakt med via sin make, och bad honom förstöra handlingarna.

Direkt efter att kvinnan och barnet hade landat på svensk mark sökte hon asyl.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro