ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Man får dåligt samvete över mobilsurfandet”

Emmelie Wallroth · 29 Okt 2013
Uppdaterad 29 Okt 2013

Förskolor i Stockholms innerstad larmar om att föräldrarnas mobilanvändning går ut över barnen. Och flera föräldrar förstår larmet. Ibland är det roligare att kolla i telefonen än att titta på när Vilmer leker med kastruller”, säger pappalediga Fredrik Engström.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Engström passar på att surfa i mobilen medan sonen Vilmer, 1,5, leker.  ”Man blir mer frånvarande. Det vore bättre om man inte hade en smartphone.”
Fredrik Engström passar på att surfa i mobilen medan sonen Vilmer, 1,5, leker.  ”Man blir mer frånvarande. Det vore bättre om man inte hade en smartphone.”Foto: Natanael Johansson

På ett år har 32 procent fler småbarnsföräldrar skaffat smarta telefoner, rapporterar Svenska DagbladetOch enligt en rundringning som tidningen har gjort tycker en majoritet av öppna förskolor i Stockholms innerstad att föräldrarnas mobilanvändning går ut över barnen.

►Förskolor larmar: Föräldrars surfande går ut över barnen

Flera av förskolorna har nu infört förbud mot mobiltelefoner. 

”Kollar ofta mejlen”

Pappalediga Fredrik Engström som är hemma med sonen Vilmer, 1,5 år, är en av de småbarnsföräldrar som äger en smart telefon.

– Jag jobbar en dag i veckan så jag kollar ofta mejlen i telefonen, säger han till Metro. 

Han har märkt att föräldrar i dag blir mer och mer frånvarande. 

– Det vore bättre om man inte hade en smartphone. Ibland är det roligare att kolla i telefonen än att titta på när Vilmer leker med kastruller. Men man får dåligt samvete. Det vore bättre om man inte hade en smartphone, säger Fredrik Engström. 

►Mer tid på Facebook – mindre tid på vännerna

Giorgio Grossi är beteendevetare och forskare på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

– Jag har sett att användandet av smarta telefoner ingår i en överaktiv livsstil där det inte finns tid för någon paus eller andrum.

”Borttappade i appar”

Han menar att ett tillfälle för en paus finns på bland annat tunnelbanan eller bussen.

– Men i stället för att då vila hjärnan så anstränger man sig genom att vara effektiv på sin smartphone och till exempel svara på mejl, säger Giorgio Grossi.

På kort sikt kan det kännas skönt att hålla koll på vad som händer på Facebook eller Instagram, menar han.

– Men priset blir att det påverkar minnet och att man blir trött i huvudet.  De småbarnsföräldrar jag har pratat med säger att de är med barnen fysiskt i lekparken, men mentalt är de någon annanstans, borttappade i en värld av appar.

Enligt honom är risken då  att man tappar tålamodet och agerar utåt för att man inte är närvarande.

– Det påverkar humöret och man får förmodligen en rad stressymptom, säger  Giorgio Grossi. 

Kan drabbas av mikrodepression

Enligt Pia Risholm Mothander, barnpsykolog och docent vid Stockholms universitet, kan barnen drabbas av en ”mikrodepression” när barnen inte får något gensvar.

– Jag tycker att man kan sköta sin Facebook när man har lagt barnen. En bebis behöver uppmärksamhet jämt, säger hon till Svenska Dagbladet.

Författaren Micke Darmell skriver i boken ”Uppkopplad eller avkopplad” om begreppet ”Härvaro”. 

”Härvaro innebär att vara mentalt närvarande där du fysiskt befinner dig”, skriver han och förklarar:

”Förmågan att fullt ut kunna fokusera på den person du talar med får honom eller henne att känna sig sedd, bekräftad, uppmärksammad eller lyssnad på”, skriver Micke Darmell och menar att de som besitter förmågan att lägga bort sin smartphone ”sitter på en guldgruva”.

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro