ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Män fattar oftare dumma beslut under press – i tennismatcher

Clara Guibourg · 25 Aug 2014
Uppdaterad 26 Aug 2014

Män fattar oftare idiotiska beslut än kvinnor när de är under press. I alla fall i professionell tennis, visar en ny studie som analyserat hundratals matcher. 

klar

Artikellänk är kopierad

Hur det gick för Magdalena Rybarikova i studien framgår inte.
Hur det gick för Magdalena Rybarikova i studien framgår inte.Foto: TT

Forskare från Deakin University i Melbourne och Sogang University i Seoul har analyserat matchdata från 480 tennismatcher. De kom fram till att ju jämnare matcherna blev, desto mer troligt blev det att männen fattade felaktiga – eller som forskarna beskrev det: ”pinsamma” – beslut.

Analysen gick ut på att de jämförde tennisspelares utmaningar av domslut, skriver tidskriften Time. Spelare har på senare år haft möjligheten att utmana tveksamma linjedomslut, med hjälp av målkamera. Forskarna kollade på domslut som ifrågasatts under tiebreak, det vill säga väldigt jämna matcher.

Det de upptäckte var kort sagt att manliga spelare oftare utmanade linjedomslut som sedan visade sig vara helt korrekta, medan kvinnor var bättre på att upptäcka felaktiga domslut.

Hela 34% av mäns utmaningar var rentav ”pinsamt” fel, enligt forskarna, mot endast 9% av kvinnornas, en skillnad som är statistiskt signifikant.

Forskarnas förklaring till skillnaden är dels att kvinnor är mer försiktiga med att ifrågasätta beslut, men också att män oftare överskattar sin egen förmåga. De tror oftare att det egna perspektivet är det rätta, skriver de.

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Guibourg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro