ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Man friades för badvåldtäkt – kritiserad dom överklagas

Fredrik Samuelson · 8 Okt 2018
Uppdaterad 11 Okt 2018
Mannen friades från misstankar om våldtäkt i vattnet vid en allmän badplats. Domen har överklagats till Svea hovrätt.

Mannen friades från misstankar om våldtäkt i vattnet vid en allmän badplats. Domen har överklagats till Svea hovrätt. Foto: Simon Krona


Mannen friades från en misstänkt badvåldtäkt. Enligt en oenig tingsrätt gick det inte att utesluta att han kommit åt hennes underliv av misstag. Nu har den kritiserade domen överklagats till hovrätten.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt kvinnan hade den 57-årige mannen stuckit in fingrar i hennes underliv i vattnet på en badplats i Stockholms län i slutet av juli.

Men tingsrätten friade honom från våldtäkt, eftersom två nämndemän ansåg att det inte helt gick att utesluta att han kommit åt kvinnan av misstag.

– Jag menar att det finns tillräcklig stödbevisning och anser fortfarande att han ska dömas. Jag tycker att utfallet av domen var mindre bra och att de har tänkt fel när de gjort bevisvärderingen, säger kammaråklagare Karin Hemrå Forsberg, som nu har överklagat domen.

Mannen förklarade att han kan ha kommit åt kvinnan när han simmat under vattnet och dykt upp framför henne men att det i sådana fall var oavsiktligt. Karin Hemrå Forsberg kallar det för ”en efterhandskonstruktion”.

– Det är en omöjlighet. Man måste vara hyfsat medveten, det krävs ändå en viss styrning på fingrarna. Det kan man inte bara åstadkomma av misstag.

Tingsrätten var oenig

Tingsrätten tvivlade inte på kvinnans upplevelse och menade att hennes berättelse var tydlig utan några motsägelser. Tre vittnen hade också berättat hur hon reagerat i vattnet. Den friande domen talar dock om ”ett mycket kort händelseförlopp” och att det inte var ställt utom rimligt tvivel att han haft ett uppsåt.

Halva rätten – ordföranden och en av tre nämndemän – ville fälla mannen för våldtäkt. De menade att han ändrat sin berättelse och inte var trovärdig. Men om två personer i en rätt om fyra vill fria en åtalad blir det en friande dom.

Mannens försvarsadvokat Bo Thorén anser inte att hans klient ändrat uppgifter.

– Jag vill inte påstå att han egentligen har ändrat sin berättelse, enligt min uppfattning. Han har varit mer utförlig. Man kan säga att det har tillkommit uppgifter. De uppgifter som lämnas är ofta beroende av de frågor som ställs i ett polisförhör.

Fälldes för en annan våldtäkt

Vid samma rättegång var mannen åtalad för att ha våldtagit en annan kvinna, som tingsrätten fällde honom för. Rätten gick på det som kvinnan och personer hon pratat med berättat och menade att hon var trovärdig. Han hävdade att han legat i sängen hemma hos henne men inte haft sex.

I det fallet dömdes han till tre års fängelse för våldtäkt och att betala 102 500 kronor i skadestånd till kvinnan.

– Den fällande domen kommer vi att överklaga. Vi anser att det fanns ett rimligt tvivel i det som målsäganden pratade om. Det finns ändrade uppgifter i målsägandens berättelse som tingsrätten förklarar med att hon var lite chockad, säger Bo Thorén.

Mannen har nekat till de båda åtalspunkterna om våldtäkt.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro