ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Man frias från våldtäkt – trots kvinnans desperata protester

Evelina Olsson · 10 Jan 2014
Uppdaterad 6 Mar 2014
Lunds tingsrätt friar mannen.

Lunds tingsrätt friar mannen. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT


Kvinnan sa gång på gång att hon inte ville och skrek så högt att hon till slut svullnade upp i halsen och inte kunde skrika mer. – Jag uppfattade hennes nej som en del av det sexuella spelet, berättar mannen i förhör. Förklaringen godtas av Lunds tingsrätt som friar den 27-årige mannen från misstankarna om våldtäkt.

klar

Artikellänk är kopierad

I domen framgår det att mannen och kvinnan, som har gemensamma bekanta, träffades på ett uteställe varpå mannen bjöd med kvinnan hem på en drink.

►”Han har inte kunnat förklara hur ett nej blev ett ja” Båda uppger att de till en början kysstes och smekte varandra och att detta var ömsesidigt. Men när mannen skulle penetrera kvinnan ångrade hon sig och protesterade.

När hon därefter började skrika höll han för hennes mun och näsa så att hon inte kunde andas.

►Läs tidigare artiklar: Frias från våldtäkt på 13-åring – trots nakenbilder

Kvinnan berättar i förhör om hur hon tvingades till både analt och oralt samlag samtidigt som han höll fast henne och slog henne med bland annat en örfil.

– Jag visade tydligt att jag inte ville, så att han inte kunde missuppfatta det, säger hon i förhör.

Men mannen reagerade inte på det. 

– Han verkade tycka om när jag protesterade och blev då mer aggressiv, säger kvinnan.

►Tre frias för gruppvåldtäkt på 17-årig flicka

Efter det inträffade, och under förespegling om att hon skulle duscha, flydde kvinnan från lägenheten. 

Den 27-årige mannen berättar i sin tur om att han fick ”väldigt tydliga signaler” från kvinnan om att det han gjorde var tillfredsställande, detta i form av bland annat ”spänningar i hennes kropp”.

►Utförde "otrohetskontroll" på flickvän – frias från våldtäkt

– Hon stönade fram tunna och lätta nej. Sättet hon sa nej på nu var väldigt bekant för mig som en del av sexet, jag kände igen det från andra tjejer, säger han i förhör och tillägger att det var väldigt tydligt för honom att hon ville ha dominanssex.

Lunds tingsrätt konstaterar att båda parternas berättelser av det inträffade varit tydliga, levande och detaljerade och att de till stora delar stämmer överens.

►Frias från våldtäkt – kvinnan var inte tillräckligt hjälplös

Rätten anser också att kvinnans ”dämpade protester” kan förklaras av den rädsla hon uppgett att hon kände för att den fysiskt överlägsne mannens beteende skulle trappas upp. Att hon inte samtyckt till det som skett stöds bland annat av en cyklist som möte den inte fullt påklädda kvinnan när hon ”hysteriskt” sprang och skrek. Även de poliser som då kom till platsen vittnar om hennes hejdlösa gråtande och uppgivenhet.

►Körde upp vinflaska i underlivet – frias

Rätten anser att det rent objektivt är bevisat att 27-åringen med våld tvingat kvinnan till sex. Det är däremot inte visat att han haft uppsåt till det, trots att partnerna inte haft någon överenskommelse om ett sexuellt spel. 

LÄS MER: 

Lisa Magnusson: Vågade tjejer får man göra vad man vill med

Åklagaren: ”Har inte kunnat förklara hur ett nej kan bli ett ja

”Detta hade inte hänt om det funnits en samtyckeslag”

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro