ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Man glömdes i 18 timmar – Sahlgrenska anmäler inte

Tobias Andersson Åkerblom · 27 Dec 2012
Uppdaterad 27 Dec 2012
Metro skrev i förra veckan om svårt sjuke Ralf Fleischer som glömdes bort på en toalett på Sahlgrenska. Men enligt sjukhuset är händelsen inte tillräckligt allvarlig för att sjukhuset ska göra en Lex Maria-anmälan.    

Metro skrev i förra veckan om svårt sjuke Ralf Fleischer som glömdes bort på en toalett på Sahlgrenska. Men enligt sjukhuset är händelsen inte tillräckligt allvarlig för att sjukhuset ska göra en Lex Maria-anmälan.     Foto: Henrik Brunnsgård


Sahlgrenska kommer inte att Lex Maria-anmäla händelsen där en patient hittades på en toalett efter 18 timmar. Han kan inte ha varit där hela tiden, enligt sjukhuset.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro berättade förra veckan att svårt sjuke Ralf Fleischer den 27 juni skrevs ut från akuten efter att personalen inte kunnat hitta honom. Han hittades på ett toalettgolv – 18 timmar senare. Sjukhuset har gjort en internutredning, men inte anser att det ska anmälas enligt Lex Maria.

– Man ansåg inte att det var en så allvarlig händelse att det skulle anmälas enligt Lex Maria, säger Sahlgrenskas chefsläkare Mats Tullberg.

Han fick ärendet på sitt bord samma dag som Metros artikel och har efter det haft möte med ansvarig verksamhetschef. Han kommer inte anmäla händelsen, men välkomnar Socialstyrelsens utredning. Anledningen är att strikt övervakning av patienter på akuten bara sker när patienter bedömts vara allvarligt sjuka.  

– Kommer det fram ytterligare uppgifter som gör att jag ändrar min bedömning så kommer jag gå vidare med att göra en Lex Maria-anmälan, säger Mats Tullberg. Det skulle kunna vara att den medicinska bedömningen har varit fel. Sjukhuset har sett över sina rutiner i samband med händelsen, men inte ändrat dem. Personalen ska ha sökt Ralf och har uppgett att han inte kan ha befunnit sig på toaletten alla 18 timmar han var borta. 

– Man har varit inne på toaletten under tiden, det är uppgiften jag har fått, säger chefläkare Mats Tullberg.

Att personalen trodde att Ralf Fleischer hade gått kan bero på att många patienter försvinner från akuten utan att meddela det, enligt Tullberg.

– En ansenlig andel av de som söker på akuten avviker på eget initiativ, det är tyvärr ett problem, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro