ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Man häktad för att ha fört bort flicka

Fredrik Beckman · 13 Nov 2012
Uppdaterad 13 Nov 2012
Mannens försvarare, Claes Östlund, under häktningsförhandlingarna.  

Mannens försvarare, Claes Östlund, under häktningsförhandlingarna.   Foto: ADAM IHSE//SCANPIX


I går häktades den 24-årige göteborgare som erkänt att han förde bort en nioårig flicka i torsdags. Nu blixt­utreds också skolan.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var ett stort medieuppbåd på plats vid Göteborgs tingsrätt inför beslutet om huruvida 24-åringen skulle häktas. Åklagaren menade att han skulle häktas misstänkt för människorov, men tingsrätten gick på försvararens linje och häktade 24-åringen på sannolika skäl misstänkt för olaga frihetsberövande.

Även försvararen ansåg att 24-åringen borde häktas.

– Det finns risk för fortsatt brottslighet eftersom hans sjukdomsbild inte är utredd än. Han mår inte bra, säger advokat Claes Östlund.

Nioåringen, som blev bortförd när hon var på väg till skolan i torsdags, hölls fången i mannens bostad i 19 timmar. Claes Östlund säger att 24-åringens föräldrar troligtvis var hemma.

– Det utgår jag från att de har varit, säger han. 

Efter det att nioåringen kom tillrätta natten till fredag har hennes skola, Skårsskolan i Örgryte, fått utstå mycket kritik från upprörda föräldrar. Skolan kontaktade aldrig flickans föräldrar när hon inte kom dit.

I går startade utvecklingsenheten på Örgryte/Härlandas stadsdelsförvaltnings utbildningsavdelning en blixtutredning som presenterats i morgon.

– Vi tittar på hur torsdagen såg ut och varför vi inte ringde. Lagen säger att man måste höra av sig under dagen, säger Susanna Hanson, utbildningschef i stadsdelen.

MAXSTRAFFET ÄR TIO ÅR //Stefan Wahlberg, Metros rättslige expert

Människorov är ett av lagens allvarligaste brott och kan leda till livstids fängelse. Det klassiska fallet handlar om kidnappning där någon kräver pengar för att släppa den kidnappade.

Att tingsrätten väljer att ändra brottsrubriceringen som 24-åringen misstänks för, från människorov, som åklagaren yrkade på, till olaga frihetsberövande, handlar med sannolikhet om vad gärningsmannen hade uppsåt till.

Ett olaga frihetsberövande behöver – i motsats till människorov – inte ha något annat syfte än att just beröva personen friheten genom att till exempel föra bort eller låsa in honom eller henne. 

Maxstraffet för olaga frihetsberövande är fängelse i tio år.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro