ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Man handplockar tjejer till Femens toplessdemonstrationer

Johan Mårtensson · 4 Sep 2013
Uppdaterad 4 Sep 2013

De har arrangerat toplessdemonstrationer i en rad länder och är en av världens mest kända feministiska grupper. Nu avslöjas det att den ukrainska gruppen Femen i själva verket styrs av en man.

klar

Artikellänk är kopierad

Organisationen Femen har gjort sig känd för toplessdemonstrationer.
Organisationen Femen har gjort sig känd för toplessdemonstrationer.Foto: AP

"Vårt uppdrag är protest, våra vapen är nakna bröst ", är deras slagord. Nu avslöjar filmen ”Ukraina är inte en bordell” att den feministiska protestgruppen Femen grundats och styrs av en man, skriver brittiska The Independent.

-Dessa flickor är svaga. De har inte karaktärsstyrka. De har inte ens lust att vara starka. Istället visar de undergivenhet, slapphet, bristande punktlighet, och många andra faktorer som hindrar dem från att bli politiska aktivister, säger grundaren Victor  Svyatski i filmen angående paradoxen att en man driver en feministisk protestgrupp. 

Enligt filmen ska han ha handplockat de snyggaste tjejerna till toplessdemonstrationerna. Det var också Victor Svyatski som skickade Femen-aktivister till Vitryssland på ett av sina mest skrämmande uppdrag, där de ska ha gripits av hemliga agenter, blivit förnedrade och övergivna i en skog nära den ukrainska gränsen. Den senaste tiden har några av Femens medlemmar flytt utomlands för att undkomma förföljelse i hemlandet. De ska ha blivit systematiskt  trakasserade, svårt misshandlade, kidnappade och tagit emot hot från myndigheterna, enligt The Independent.

I juni fängslades två medlemmar efter en toplessprotest i Tunisien.

På frågan om Victor Svyatski startade Femen "för att få tjejer", svarar han:

- Kanske ja, någonstans i min djupa undermedvetna, skriver  The Independent.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro