ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Män har bättre simultanförmåga än kvinnor

metro · 24 Okt 2012
Uppdaterad 24 Okt 2012
Män har bättre simultanförmåga än kvinnor

Män har bättre simultanförmåga än kvinnor Foto: Getty Images


klar

Artikellänk är kopierad

Kvinnor är bättre än män på att göra flera saker samtidigt — eller? En ny studie ställer en gammal myt på ända.

Det finns en uppsjö "sanningar" om skillnaden mellan män och kvinnor. En av de mer seglivade går ut på att kvinnor är bättre än män på att göra flera saker samtidigt, så kallad multitasking.

Timo Mäntylä, professor vid den psykologiska institutionen på Stockholms universitet, bestämde sig för att gå till botten med denna myt. I ett försök instruerade han 160 kvinnor och män mellan 20 och 43 år gamla att hålla reda på tre digitala "klockor" i form av räkneverk med löpande sifferserier. När klockorna visade specifika "tider" skulle deltagarna markera detta. Parallellt skulle de också hålla reda på olika namn som presenterades en i taget ovanför klockorna.

Resultatet visade att männen var signifikant bättre än kvinnorna.

– Vardagliga observationer kan bidra till påståenden som ibland betraktas som vetenskapliga sanningar och fakta. Som kvinnors förmåga att hantera flera uppgifter samtidigt medan män fokuserar på en uppgift i taget. I motsats till denna uppfattning visade resultatet av vår studie att män är bättre på multitasking än kvinnor.

Forskningen presenteras i Psychological Science.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro