ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Män har gräddfil genom vården"

Lina Färm · 31 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Klicka för större bild
Klicka för större bild

VÅRD. Sjuka män har en gräddfil i vården. De behandlas snabbare, får de nyaste och dyraste medicinerna och flest undersökningar. – Det är helt oacceptabelt. Det handlar till syvende och sist om liv och död, säger jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.

Uppgifterna kommer från en ny sammanställning på uppdrag av Sveriges kommuner och landsting, SKL. På punkt efter punkt redovisas hur män och kvinnor särbehandlas när de söker vård. Forskningen har i regel alltid studerat männen som norm för människan. Därför är kunskaper om kvinnors fysiologi och hur de reagerar på olika läkemedel bristfällig. Rapporten visar också på hur män och kvinnor förväntas vara på ett visst sätt, vilket gör att vårdpersonal behandlar patienterna olika. Till exempel får kvinnor med ett BMI på 25 oftare råd att gå ner i vikt, medan män inte fick några sådana råd förrän de nått ett BMI på 30 eller mer. Staten har tidigare anslagit 90 miljoner kronor till forskning om kvinnors hälsa.– Ovetenskapliga föreställningar gör att vården är sämre för kvinnor än män, säger Nyamko Sabuni.

Hon tycker att SKL nu bör diskutera möjliga åtgärder med landstingspolitiker i landet. – Det finns metoder för att komma åt problemen, men det handlar om viljan. Det måste vara en prioriterad fråga för landstingspolitikerna, säger Nyamko Sabuni.

klar

Artikellänk är kopierad

Lina Färm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro