ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Man hölls i 13 år på Guantanamo – visade sig vara fel person

Joel Linde · 2 Dec 2015
Uppdaterad 9 Dec 2015
Människorättsaktivister demonstrerar i Washington mot Guantanamo-fängelset.

Människorättsaktivister demonstrerar i Washington mot Guantanamo-fängelset. Foto: B Christopher, Friedrich Stark/Alamy


Han misstänker vara en del av terrororganisationen al Qaeda och dess bombning av det amerikanska fartyget USS Cole. Men nu erkänner USA:s försvarsdepartement sitt misstag, och säger att de förmodligen blandat ihop honom med någon annan.

klar

Artikellänk är kopierad

En man som hållits fånge i fängelset i Guantanamo Bay i Kuba i 13 år har hållits på felaktiga grunder. Det framkommer i dokument som USA:s försvarsdepartement presenterade på tisdagen.

►LÄS MER: Vakt: ”Självmord” på Guantanamo var trippelmord

Han tillfångatogs 2002 då han misstänktes vara medlem i terrororganisationen al Qaeda, samt varit med och utfört bombningen av den amerikanska flottans fartyg, USS Cole i Yemen år 2000. Men nu medger departementet att gärningarna han misstänktes för troligen har utförts av andra kända extremister med liknande alias, rapporterar NBC.

Fragmentarisk rapportering länkade mannen till strider i Bosnien 1995, och han har också medgett att han stred med talibanerna i Afghanistan under 2000 och 2001, enligt dokumenten. Men trots de tidigare misstankarna medger man nu att det inte finns något som konkret kan koppla mannen till bombningen av USS Cole.

►LÄS MER: Kayla, 26, hölls som fånge av IS

I rapporten skriver nu departementet att mannen ”inte är ett fortsatt betydande hot mot Amerikas förenta stater.”

Mannen säger att han känner ånger över att han valde fel väg tidigare i livet. Under sin tid i Guantanamo-fängelset har han studerat bland annat konst och engelska, och han har lärt sig matlagning och att snickra. Hans önskan nu är att återvända till Yemen och arbeta i hans familjs butik, och att gifta sig.

►LÄS MER: Fånge kräver staten på 1,8 miljoner – för passiv rökning på anstalten

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro