ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Man i Sverige misstänks för tortyrbrott i Eritrea

Karl Enn Henricsson · 7 Mar 2019
Uppdaterad 8 Mar 2019
Svensk åklagare utreder en man som misstänks för tortyrbrott i Eritrea. Arkivbild från en demonstration i Stockholm 2009.

Svensk åklagare utreder en man som misstänks för tortyrbrott i Eritrea. Arkivbild från en demonstration i Stockholm 2009. Foto: Janerik Henriksson/TT Pontus Lundahl/TT


En man i Sverige misstänks för brott mot mänskligheten. Han ska ha utsatt flera personer för tortyrliknande åtgärder i Eritrea”. ”Det här ska ha pågått under flera års tid”, säger åklagare Peter Larsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Nyligen inledde Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet en förundersökning mot en man i 30-årsåldern som befinner sig i Sverige.

– Det här är ett ärende som kom in från Migrationsverket och rör en asylsökande där det uppkom misstankar om att brott måste utredas, säger åklagare Peter Larsson.

”Tortyrliknande åtgärder i Eritrea”

”Förundersökning har inletts avseende misstanke om brott mot mänskligheten bestående i att han utsatt andra personer för tortyrliknande åtgärder i Eritrea”, finns att läsa i dokument som Metro tagit del av.

– Brotten ska ha pågått under flera år – från 2012 till våren 2015, säger Peter Larsson.

Det finns ett stort antal rapporter från enskilda om att tortyr och misshandel förekommer i fängelserna i Eritrea, enligt en rapport från utrikesdepartementet.

Vad misstänks mannen konkret ha gjort?

– Det kan jag på grund av utredningsskäl inte gå in på.

Ska han ha verkat för regimen?

– Jag kan inte gå in på några detaljer.

I Eritrea hålls inte allmänna val, landet saknar ett fungerande parlament och de flesta samhällsfunktioner kontrolleras av presidenten och regeringspartiet PFDJ, Peoples’ Front for Democracy and Justice. Det finns brister i rättssäkerheten och begränsningar i yttrande- och tryckfriheten, enligt utrikesdepartementets rapport.

Dawit Isaak fängslad sedan 2001

Den nu misstänkte mannan är inte frihetsberövad, och ska inom kort förhöras, enligt Peter Larsson.

Finns det ytterligare misstänka i samma ärende?

– Det kan jag inte gå in på.

Har ni identifierat några offer?

– Det är också en utredningsåtgärd som jag inte kan gå in på.

Hur ser möjligheten ut att få rättslig hjälp från Eritrea?

– Det är väldigt vanskligt att få det på grund av regimen. Det blir väl i så fall om någon form av internationella organisationer möjligen kan säga något. Men man ska aldrig utesluta något, och vi ska se vad vi kan göra, säger Peter Larsson.

Genom åren har Eritrea fått stor uppmärksamhet eftersom den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak utan rättegång suttit fängslad i landet sedan 2001.

Metro har sökt den misstänkte mannens advokat.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro