ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Män kan få ny penis om fem år

Tomas Lundin · 17 Nov 2014
Uppdaterad 17 Nov 2014

Foto: Alamy/Arkiv


klar

Artikellänk är kopierad

Om fem år kan patienter få en ny penis. Forskare har genomfört lyckade försök att återskapa riktiga penisar hos kaniner.

Forskaren Anthony Atala har jobbat med tekniken sedan 1999. Den utgår från att använda mannens egna celler från penisen för för att odla en ny, rapporterar The Mirror. Även om en patient blivit av med hela sin synliga penis finns i regel celler kvar, eftersom organet sträcker sig under hela bäckenet, menar forskaren.

I dagsläget är olika typer av proteser ofta den enda lösningen för män som blivit av med sin penis. De kan skapas med hjälp av hud från andra delar av kroppen, men lämnar mycket att önska när det gäller funktion och form. Som alternativ finns också transplantation, men det kan medföra komplikationer om kroppen vill stöta bort den nya penisen.

Enligt Atala tar hans metod bort risken för bortstötning, men också de psykologiska komplikationer det kan innebära att ha någon annans penis, eftersom de utgörs av patientens egna celler.

Än så länge har ingen människa utrustats med en odlad penis, men Atala har odlat tolv stycken i sitt laboratorium, skriver The Mirror. Om fem år räknar han och kollegorna på Wake Forrest Institute i Nort Carolina, USA, att behandlingen ska komma igång på riktigt. 

Forskaren och hans team ligger också bakom konstgjorda vaginor som fyra kvinnor fått inopererade.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro