ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Man knivhöggs på dejt – Jag ska döda dig för att du är bög”

Karl Enn Henricsson · 22 Nov 2017
Uppdaterad 23 Nov 2017
Den man som fångades av en övervakningskamera precis innan dejten, tros vara 21-åringen.

Den man som fångades av en övervakningskamera precis innan dejten, tros vara 21-åringen. Foto: Polisen


De två männen ska ha träffats i en skog. Väl där uppges den ena mannen dragit kniv och sagt jag ska döda dig för att du är bög”. Offret höggs i händerna då han försökte skydda sin hals, enligt åtalet. Det handlar om ett hatbrott, enligt åklagaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Dejten blev en mardröm för den 27-årige mannen. Han hade precis sett Zara Larsson uppträda på Gröna Lund den 1 juni. Därefter tog han tunnelbanan till Huddinge väster om Stockholm för att träffa en 21-årig man. De gick till ett skogsparti.

”Han kysste mig och tog sedan krokben så att jag ramlade. Jag hamnade på marken och han höll mig nere. Han drog sedan av mig byxorna och kalsongerna”, har 27-åringen berättat i polisförhör.

”Han tog sedan fram en kniv och sade ‘jag ska döda dig för att du är bög’. Han försökte sedan sticka mig i halsen med kniven. Jag försökte skydda mig med mina händer, jag tog tag i kniven. Jag är helt säker på att han hade skurit mig i halsen om jag inte hade skyddat mig med händerna”.

27-åringen fick flera knivhugg i händerna. 21-åringen tog en plånbok med 2000 kronor i kontanter, ett par solglasögon och en mobiltelefon, enligt åtalet, innan 27-åringen lyckades ta sig från platsen och tillkalla hjälp.

I början av september fick 27-åringen syn 21-åringen av en slump, enligt åklagare Patrik Viklund:

– Han pekade ut gärningspersonen och det konstaterades att han hade målsägarens mobiltelefon på sig. Den utpekade gärningspersonen finns även med på övervakningsbilder från tunnelbanestationen precis innan rånet.

Överfallet i skogen rubricerades först som mordförsök, men i början av november åtalades 21-åringen för grovt rån.

– I det här fallet ska målsägaren även ha angripits för att han är homosexuell. Uttrycker man att man ska döda någon för att den är homosexuell, då finns det definitivt ett hatbrottsmotiv, menar jag, och på så sätt är det en försvårande omständighet i straffskärpande riktning, säger Patrik Viklund.

Rättegången hölls tidigare i veckan och åklagaren yrkade att 21-åringen, om rätten kommer fram till att rånet var grovt, ska dömas till fyra års fängelse. Åklagaren vill även att 21-åringen utvisas.

27-åringen kom i kontakt med 21-åringen via en man som han hade träffat på ett pendeltåg några dagar innan överfallet.

21-åringen har hela tiden nekat till brott.

Metro har sökt 21-åringens advokat.

pil
Hatbrott

Hatbrott innebär ett angrepp mot de mänskliga rättigheterna och principen om alla människors lika värde och kan omfatta alla typer av brott, från klotter till mord.

Hatbrott omfattar brotten hets mot folkgrupp och olaga diskriminering.

Men hatbrott kan även utgöra grund för straffskärpning när det gäller andra brott, om motivet för brottet varit att kränka en person eller en folkgrupp på grund av ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse, sexuell läggning eller andra liknande omständigheter.

De vanligaste hatbrotten är enligt Brottsförebyggande rådet ofredande och olaga hot.

Källa: Källa: Polisen, TT

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro