ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Man levde med kula i hjärnan i 82 år

Victoria Gillberg · 2 Jan 2012
Uppdaterad 2 Jan 2012

En rysk man sköts i huvudet för 82 år sedan. Kulan stannade kvar i hjärnan men mannen har levt utan problem sedan dess.

klar

Artikellänk är kopierad

Kulan upptäcktes efter att 85-åringen genomgått skiktröntgen.
Kulan upptäcktes efter att 85-åringen genomgått skiktröntgen.

Den ryska mannens sköts i huvudet av misstag när han var tre. Kulan gick in precis under näsan och pojken var medvetslös i flera timmar men när han sedan vaknade tillfrisknade han utan någon speciell typ av behandling. 

Nu, 82 år senare, fick läkare en chock när mannen genomgick en skiktröntgen i samband med hjärtproblem. På röntgen visade sig kulan som lyckats ta sig in i en hålighet i hjärnan där ryggmärgen passerar.

Det som förvånade läkarna ytterligare är att mannen, som är en prisvinnande ingenjör, inte hade någon som helst hjärnskada till följd av kulan.

Läkare som undersökt mannen tidigare har varit emot att operera bort kulan då risken för grava nervskador är för stor. Men mot alla odds har mannen klarat sig helt utan problem skriver läkarna i en rapport som nyligen publicerats i the New England Journal of Medicine. – Vanligtvis orsakar kulor väldigt stora skador. Men eftersom de färdas med så hög hastighet bildas väldigt mycket värme. Den värmen steriliserar kulan och då är det väldigt liten risk för infektioner, förklarar Dr. David Ross för brittiska Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Victoria Gillberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro