ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Män mår oftast sämre

Metro · 7 Sep 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Börje Ericsson, Ulla Björnberg och Bodil Wennberg.

Börje Ericsson, Ulla Björnberg och Bodil Wennberg.


klar

Artikellänk är kopierad

1. Varför skiljer sig så många i dag?

Börje Ericsson, skilsmässojurist. ”Vi har blivit kravmaskiner som blir missnöjda om vår partner inte är rik, snygg och gör oss lyckliga varje dag. Många är inte heller beredda på hur påfrestande det är för förhållandet att skaffa barn.”

Ulla Björnberg, professor i sociologi, Göteborgs universitet”Lång och varaktig söndring. Ofta är det arbetsfördelningen i hemmet som skapar konflikter som kan leda till skilsmässa.”

Bodil Wennberg, psykolog och författare till boken ”Bortom nöd och lust””Ofta är det sprickor i förhållandet som i sin tur skapar andra problem. Om en av parterna träffar en ny är det sällan en slump, utan beror på tidigare problem i förhållandet.”

2. Vem klarar sig bäst genom en skilsmässa?

Börje Ericsson, skilsmässojurist.”Den som anlitar ombud brukar klara sig bättre i skilsmässotvister och det är enligt min erfarenhet oftast kvinnor. Männen tror ofta att de klarar sig själva.”

Ulla Björnberg, professor i sociologi, Göteborgs universitet”Kvinnorna klarar sig sämre ekonomiskt, men männen brukar må sämre. Kvinnor kan få mer stöd från vänner, medan männen oftare känner sig övergivna och håller sig för sig själva.”

Bodil Wennberg, psykolog och författare till boken ”Bortom nöd och lust””Den övergivna och den övergivande kan må lika dåligt, fast i olika skeden av skilsmässan. Uppdelat på kön så tror jag att mannen ofta mår sämre än kvinnan.”

3. Är Sverige ett skilsmässoland?

Börje Ericsson, skilsmässojurist. ”Vi har väl flest singlar i världen och de flesta har haft tidigare förhållanden, så man kan i alla fall säga att vi är ett separationsland.”Ulla Björnberg, professor i sociologi, Göteborgs universitet ”Ja, vi ligger i alla fall högt mot resten av världen. Något som ofta glöms bort är alla ogifta par som separerar, men som är svåra att kontakta för undersökningar.”

Bodil Wennberg, psykolog och författare till boken ”Bortom nöd och lust” ”Jag vet inte om vi är det jämfört med andra västländer. Italien har många skilsmässor, trots att landet är känt för sina starka familjeband.”

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro