ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Man måste skala bort inslagspappret

Moa Kärnstrand · 5 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Sigge Eklund är redaktör för boken ”Mess is more”, en samling av svenskarnas bästa sammanfattningar av olika platser och filmer – på högst 160 tecken. Sigge Eklund beskriver själv sin dag så här: ”Otäcka feberdrömmar hela natten, men jag drömmer åtminstone igen. Febertopp kl 11, påminns om barndomen. Vill bli omhändertagen; går hem på lunchen och blir det.”

Sigge Eklund är redaktör för boken ”Mess is more”, en samling av svenskarnas bästa sammanfattningar av olika platser och filmer – på högst 160 tecken. Sigge Eklund beskriver själv sin dag så här: ”Otäcka feberdrömmar hela natten, men jag drömmer åtminstone igen. Febertopp kl 11, påminns om barndomen. Vill bli omhändertagen; går hem på lunchen och blir det.” Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

SMS. ”Börja med 1.00–1.30 min trumintro, lägg till ett svepande filter över en fet synth, kanske lite sång, ett lugnt break i mitten och låt den ta slut efter 6–8 min.”

Det är förklaringen av musikstilen house som sms.I boken ”Mess is more” har författaren Sigge Ek­lund valt ut de bästa av svenskarnas 160 tecken långa sammanfattningar av vad sjutton som helst.

Går det att sammanfatta en hel bok, film eller ­musik­stil i ett litet textmeddelande?– Det är svårt. Och det blir ju märkligt att läsa så många sms på en gång som jag gjorde, flera tusen när jag skulle välja ut till bo­ken. Men jag är fascinerad av sms:et som uttrycks­form. Jag är författaren och hela författaryrket går ju ut på att hitta kärnan i en text.

Men jag tycker det kan bli lite dassigt när man ska skriva så kort, eller?– Jag har varit med om att folk som man inte tror är poetiska personer skrivit väldigt poetiska sms. När de sätter sig ner och ska skriva brev har de en idé om hur man skriver bra, men när man skriver sms finns det ingen plats för sådana idéer. Man måste liksom skala bort inslagspapperet.

Du hittade en mobiltelefon i en park och det var så den här fascinationen började.– Ja, det var otroligt in­tressant eftersom jag inte visste vem som tappat den. Lite oetiskt kanske, men jag började läsa sms:en, och det var spännande. Vi antyder saker i sms eftersom det finns så lite plats.

Vad kunde du läsa ut av sms:en i mobilen du hittade?– Att den tillhörde en man mitt i karriären, kanske 33 år. Och jag upplevde det som att han hade många flirtar på gång.

Vilka var de roligaste sms:en du fick till boken?– De jag fick i kategorin platser var roliga. Och de korta bokförklaringarna, de blir komiska.

Hur ofta sms:ar du själv?– Kanske en gång i kvarten. Folk omkring mig kräver svar.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro