ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Män måste ta ansvar för det sexuella våldet mot kvinnor

Metro · 2 Okt 2015
Uppdaterad 30 Sep 2015

Foto: Privat


En stor majoritet av alla som anmäls för våldtäkt är män. Trots det tycker många män att det är viktigare att påpeka att "inte alla män" våldtar än att ta itu med grundproblemet – våldtäktskulturen i samhället, skriver Jakob Adolfsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Fler än nio av tio av alla som anmälts för våldtäkt är män. I genomsnitt misshandlas 16 kvinnor per år till döds i Sverige. Var tredje vecka dödas en kvinna av sin partner i Sverige. Statistiken från Roks och SCB talar sitt tydliga språk, men sanningen är att en inte behöver läsa undersökningar för att få en bild av hatet emot kvinnor.

Det räcker med att följa sociala medier. Om en läser vad som skrevs efter att Christy Mack misshandlades på gränsen till döds av sin tidigare pojkvän 2014 är det enorma mängder kommentarer om att hon förtjänade det, till stor del på grund av hennes yrke som porrskådespelare. Detsamma gäller för Zara Larsson, som dagligen får kommentarer om att hon bör våldtas för sina åsikter. Detta är två exempel på väldigt omtalade personer, men det är bara en liten del av vad som faktiskt definierar våldtäktskultur.

Våldet och diskrimineringen av kvinnor är ett problem som främst tas upp av kvinnor. Detta bemöts oftast med näthat, framför allt från män. I många fall kommer kommentaren på grund av att någon känner sig kränkt över att en kvinna just har talat om män i grupp. "Inte alla män."

Många känner sig hopbuntade med våldtäktsmän och anser att en våldtäktsman är en person som redan står utanför samhället, men på så vis förblir begreppet våldtäktsman väldig snävt. Flera har tidigare försökt att omdefiniera ordet, bland annat genom att ta upp norsk lagstiftning, som är bredare än den svenska när det gäller vad som utgör en våldtäkt.

Alla känner ett offer, men ingen känner en gärningsman, för det är ju sådana som Hagamannen. Inte kollegan, brodern eller kompisen.

Enligt Brå är 56 procent gärningsmännen okända för brottsoffret, vilket betyder att det nästan lika ofta är någon som offret känner sedan tidigare. Med andra ord, i nästan hälften av alla övergrepp är det inte en Hagaman, utan en helt vanlig person. En bror, en kompis eller en kollega.

Män i grupp behöver ta diskussionen kring vad män omkring oss gör och faktiskt ta itu med det. Till exempel när kollegan i fikarummet fäller en kommentar över gränsen för det acceptabla.

Män äger problemet kring våld mot kvinnor, ändå tvingas kvinnor i sociala medier ta itu med det. Kvinnor får redan leva med konsekvenserna av våldtäktskulturen genom att utsättas för sexuellt våld, genom att förlöjligas vid anmälningar, och genom att gå miste om rättvisa. De ska inte även behöva utstå hot på daglig basis när de försöker göra sin röst hörd.

Rädslan för att bli hopbuntad med gärningsmän behöver försvinna, för den är inget emot rädslan som många kvinnor i Sverige och världen känner inför att bli utsatta för våldtäkt. 

Det är dags för män i grupp att fatta att kvinnor som grupp inte har ansvaret för att lösa problemen de får utstå.

Jakob Adolfsson

Skribent och debattör

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro