ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Män med hög lön har många barn

Anders Göransson · 23 Okt 2011
Uppdaterad 25 Okt 2011
Statsministern kombinerar barn och karriär. Fredrik Reinfeldt är far till tre och tjänar 144 000 kronor i månaden.

Statsministern kombinerar barn och karriär. Fredrik Reinfeldt är far till tre och tjänar 144 000 kronor i månaden. Foto: Maja Suslin / SCANPIX


Samband mellan hög inkomst och många barn hos män. Omvänt hos kvinnor.

klar

Artikellänk är kopierad

Män väljer inte mellan karriär och familj, utan har både och. Det visar en rapport från IFAU, Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering.  – Vad vi ser är att sambandet mellan hög inkomst och att bli pappa har blivit starkare och att högutbildade får fler barn än andra, säger nationalekonomen Anna Sjögren vid IFAU, som tillsammans med sina kollegor jämfört livssituationen för dagens 45-åringar med hur det såg ut i början av 1990-talet. Enligt undersökningen är ett barn i genomsnitt förknippat med 5-10 procents högre inkomst hos män. Men hur orsakssambandet ser ut är oklart. – Vi kan inte uttala oss om män med högre inkomster väljer att få många barn, eller om barn på något vis gör att man får högre inkomst. Rapporten pekar också på att förutsättningarna för att ha familj och karriär tycks ha blivit mer ojämlika för männen. För  ju längre ner på inkomsttrappan männen befinner sig, desto högre är barnlösheten. Om hög inkomst hos män är förknippat med många barn, så har det hittills varit omvänt hos kvinnorna. Kvinnor med höga inkomster mitt i karriären har fött färre barn. – Det där gapet har krympt ihop över tid. Men fortfarande gäller att kvinnor med karriärutbildningar har lite färre barn än kvinnor utan högskoleutbildning.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro