ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Man mordåtalad för Rödebyskott

TT · 4 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Den 50-årige man som suttit häktad för att ha skjutit mot två ungdomar i Rödeby åtalades i dag för mord och mordförsök. En 15-årig pojke avled av sina skador.

Skotten avfyrades natten mot den 6 oktober förra året. Mannen greps samma natt.Enligt flera polisanmälningar hade mannen och hans familj tidigare trakasserats av det ungdomsgäng som kom till gården denna oktobernatt. Mannen har vid häktningsförhandlingarna nekat till mord, men medgett att han skjutit. I förhören har 50-åringen förklarat att det "slog över i huvudet på honom". Han låg och sov och när han vaknade uppfattade han att sex eller sju ynglingar befann sig på hans gårdsplan. Han berättar att ungdomarna tidigare på kvällen ringt och sagt att de skulle döda hans son.En av pojkarna har i förhör berättat att det var fem personer som fanns vid huset. Den i dag 17-årige pojke som senare skottskadades tog ett vedträ och knackade på huset.Plötsligt uppfattade vittnet ett skott i närheten och därefter ett skott till, som träffade 15-åringen. Denne började skrika, stapplade några steg, ramlade och blev liggande på marken. Hans vänner samlades runt honom och sedan hördes fler skott, som träffade 17-åringen, berättar vittnet.Enligt ett annat vittne hade 17-åringen sedan närmat sig gärningsmannen med en träpinne i handen. 50-åringen hade sagt åt honom att stanna. Enligt vittnet stannade 17-åringen ungefär samtidigt som det första skottet mot honom avlossades och han ramlade till marken.Parallellt med skottlossningen ringde den 19-årige sonen till SOS Alarm. Sedan skotten hörts kom gärningsmannen själv till telefonen och berättade att han skjutit två personer.Enligt den rättsmedicinska undersökningen avlossades skotten mot 15-åringen från mycket nära håll, dock inte direkt mot huden.

Provtagning efter skottdramat visade att 50-åringen hade 1,3 promille alkohol i blodet.Av förundersökningen framgår att han har vapenlicens för tre vapen, avsedda för jakt. Han har tagit jägarexamen.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro