ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Man nära spränga centralbanken

Patrick Ekstrand · 18 Okt 2012
Uppdaterad 18 Okt 2012
Man nära spränga centralbanken Scanpix

Man nära spränga centralbanken Scanpix Foto: Mannen planerade att spränga centralbanken Federal Reserves New York-kontor.


En man med koppling till terrornätverket al-Qaida försökte i går detonera en 500-kilosbomb utanför centralbanken Federal Reserves New York-kontor.

klar

Artikellänk är kopierad

Minuterna innan spelade han in en video med ett meddelande till USA:s befolkning. Mannen greps på plats – bomben fungerade inte eftersom de amerikanska myndigheterna kommit honom på spåren när han försökte rekrytera medhjälpare.

Den federala polisen FBI meddelar att en av deras agenter under täckmantel försett den 21-årige bangladeshiske gärningsmannen med tjugo 25-kilossäckar med ”sprängmedel” som inte fungerade. Delarna till detonatorn införskaffade 21-åringen på annat håll.

Den gripne mannen hade för avsikt att skada USA:s ekonomi och berättade för FBI-agenten att han ville slå till mot New York-börsen innan han ändrade planen och bestämde sig för att rikta attacken mot centralbanken.

FBI-talesmannen Raymond Kelly säger att flera terrorattacker mot New York har avvärjts sedan den 11 september 2001.

– al-Qaidaterrorister och personer som har inspirerats av dem har gång efter gång försökt skapa död och förödelse i New York.

Hittills har 15 sådana attacker, bland annat mot Brooklynbron, stoppats.

21-åringen står nu anklagad för försök till användning av massförstörelsevapen samt försök att bistå al-Qaida och riskerar livstids fängelse vid en fällande dom.

klar

Artikellänk är kopierad

Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro