ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Man skrek förbannade svartskallar” till 11-åriga Manda – frias

Natalie Demirian · 10 Nov 2016
Uppdaterad 11 Nov 2016
Markus Lewintus, Manda Lewintus och Elin Erling.

Markus Lewintus, Manda Lewintus och Elin Erling. Foto: Privat


En äldre man skrek svartskallar” och ”jävla pack” till Manda Lewintus och hennes kompis. Nu frias han i tingsrätten, trots att han har erkänt och vittnen finns. ”Hur kan man komma undan med det här?”, frågar sig flickans föräldrar.

klar

Artikellänk är kopierad

Händelsen inträffade utanför Jönköping, i september 2014. Den då 9-åriga Manda och hennes 8-åriga kompis målade på asfalten med vattenlösliga kritor när en äldre man kom emot dem.

– Jag blev rädd, säger Manda, som i dag är 11 år gammal, till Metro.

Manda och hennes föräldrar anmälde mannen och han åtalades för ofredande och förolämpning.

I domen beskrivs det hur han har jagat flickorna och skrikit “förbannade svartskallar” och ”jävla pack”.

Domen föll i början på november. Mannen friades från anklagelserna, trots att han har erkänt händelsen. Något som Mandas föräldrar Markus Lewintus och Elin Erling inte kan förstå.

– Vår dotter och hennes kompis var helt förstörda. De grät, de skrek, de var livrädda. Det var först dagen efter, via vittnen, som vi fick veta att tonen hade varit mycket mer hotfull än vad vi hade kunnat föreställa oss och att han hade skrikit saker som ”svartskallar” och ”jävla pack”, säger Elin Erling.

LÄS MER
Här är några ord som faktiskt är rasistiska

Föräldrarna säger att det kändes självklart att polisanmäla händelsen.

– Både för vår dotters skull, för så här behandlar man inte barn, och också som en markering mot honom att det är inte är okej, säger Markus Lewintus.

Markus Lewintus och Elin Erling tycker att fallet har misskötts redan från början på flera sätt, bland annat genom att dottern inte fick ett målsägarbiträde när förundersökningen inleddes.

I domen mot mannen anser tingsrätten bland annat att hans beteende har varit hänsynslöst, men att det inte kan bedömas som ofredande. De anser också att han inte kan dömas för att ha förolämpat flickorna eftersom det inte är ”utrett om flickorna faktiskt hört vad han har sagt”. Det är i stället andra personer som bevittnade händelsen som hörde vad mannen skrek.

– Mannen har erkänt vad han har gjort. Men man får ju tydligen göra så här, enligt rätten. Man får skrika på barn. Man får jaga barn. Man får skrika ”jävla pack” och ”förbannade svartskallar” till barn. Jag förstår inte. Hur kan man komma undan med det här? Han har ju erkänt, säger Elin Erling. 

LÄS MER
Så hanterar du dina rasistiska Facebookvänner
klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro