ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Män som har sex med män varnas för dödlig sjukdom

Viktor Bendz · 19 Jul 2013
Uppdaterad 19 Jul 2013
Män som har sex med män varnas för dödlig sjukdom Hittills har män som har sex med män drabbats av sjukdomen. Männen på bilden har inte med texten att göra.

Män som har sex med män varnas för dödlig sjukdom Hittills har män som har sex med män drabbats av sjukdomen. Männen på bilden har inte med texten att göra. Foto: AP


En ny form av hjärnhinneinflammation har skördat sju liv i USA sedan 2010. Hittills har bara män som har sex med män drabbats. Nu varnar Smittskyddsinstituten även i Sverige efter att flera fall upptäckts i bland annat Berlin och Paris.

klar

Artikellänk är kopierad

Meningokock C upptäcktes i New York 2010 och har smittat 22 personer under de tre år den varit känd. Samtliga har varit män som har sex med män och hälften av de smittade HIV-positiva. Sjukdomen sprids dock inte genom sex utan är luftburen. Varför endast homosexuella män drabbats än så länge gäckar smittskyddsinsitut i flera länder.

– Det finns ingen som helst anledning att tro att den här bakterien inte kan spridas utanför den här gruppen. Utan jag tror att man ska ta det här som en signal att den sprider sig i den här sociala gruppen, på samma sätt som man kan se att andra typer av meningokocker då och då sprider sig på skolor, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet, till P3 Nyheter.

Symptom på sjukdomen är vida och innefattar huvudvärk och hög feber. Det finns dock vaccin som Smittskyddsinstitutet rekommenderar män som har sex med män att ta innan de reser till länder där det är känt att sjukdomen finns. Hittills har det rapporterats fall från Tyskland, Frankrike, Belgien och USA.

– Det är en sjukdom som man ska ha stor respekt för. För det kan gå väldigt fort och sluta väldigt illa om man inte tidigt tänker på att det kan vara den här sjukdomen, säger Anders Tegnell, till P3 Nyheter.

Risken att smittas av sjukdomen bedöms dock vara mycket liten.

klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Bendz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro