ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Man som sköt tonåring i ansiktet med hagelgevär fälld för mord

Patrick Ekstrand · 7 Aug 2014
Uppdaterad 9 Aug 2014

Nittonåriga Renisha knackade på en dörr för att få hjälp efter en olycka – men blev i stället skjuten i ansiktet av husets ägare. Nu har han fällts för mord.

klar

Artikellänk är kopierad

Den tonåriga Renisha McBride kom till den här stugan i Dearborn Heights i Michigan i november i fjol och blev då skjuten med hagelgevär.
Den tonåriga Renisha McBride kom till den här stugan i Dearborn Heights i Michigan i november i fjol och blev då skjuten med hagelgevär.Foto: AP Photo/Carlos Osorio

På torsdagen förklarade juryn i den mycket uppmärksammade rättegången Theodore Wafer skyldig.

Tidigt en novembermorgon förra året knackade det på dörren till Wafers hus i Detroit. Wafer har under förhören och rättegången lämnat motstridiga uppgifter om varför han sköt – men klart är att Renisha McBride träffades i ansiktet av en hagelsvärm och dog.

Rättegången präglades av den lag i USA-delstaten Michigan som rättfärdigar att husägare tar till våld i samband med inbrott – om man däremot råkar skjuta någon genom en olyckshändelse kan man ändå dömas för mord.

Wafer har lämnat olika uppgifter om händelseförloppet. Han har sagt att det var en olycka, att han inte visste att vapnet var osäkrat, men han har också ändrat sin berättelse och sagt att han avlossade skottet medvetet.

CNN rapporterar att Wafer ändrade sin berättelse till och med medan han korsförhördes av åklagaren – och i slutpläderingen konstaterade åklagaren att förklaringen att det handlade om självförsvar troligen var en efterhandskonstruktion eftersom Wafer insåg att han hade större chanser att frias om det inte handlade om ett oavsiktligt skott.

Påföljden meddelas inte förrän den 21 augusti, men 55-åringen riskerar livstids fängelse.

klar

Artikellänk är kopierad

Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro