ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Män startar företag – kvinnorna städar

metro · 18 Apr 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Män startar företag – kvinnorna städar Jacqueline Spasevska har startat städfirma och tycker att städbranschen erbjuder stora möjligheter att utvecklas.

Män startar företag – kvinnorna städar Jacqueline Spasevska har startat städfirma och tycker att städbranschen erbjuder stora möjligheter att utvecklas. Foto: Sergio Joselovsky


klar

Artikellänk är kopierad

Manliga städare tar oftare steget att starta eget i samma bransch än vad deras kvinnliga kolleger gör. Detta uppfattas som ytterligare en bekräftelse på att företagande brukar ha en ”manlig stämpel”, även i en kvinnodominerad bransch som städbranschen. Enligt en undersökning som Arbetslivsinstitutet  i Norrköping gjort, är de manliga städarna och har städningen mer som ett tillfälligt påhugg på vägen till ett annat arbete. Man har även studerat vad som hände med den kommunanställda städpersonalen i Linköpings kommun när 500 städare fördes över till en resultatenhet och i nästa steg uppmanades att bilda egna bolag. REGIONALA SKILLNADER Det visade sig att männen klarade sig bättre när städningen gick från kommunal verksamhet till privat entreprenad. De hade lättare att få nytt arbete. Förutom att det brukar vara fler män som lockas att starta eget, finns det även regionala skillnader när det gäller företagandet inom städbranschen. – I storstäderna är andelen invandrare som startar städföretag större jämfört med landsorten, säger Elisabeth Sundin på Arbetslivsinstitutet. Men inom städbranschen lyfts också ett annat perspektiv i samband med det kvinnliga företagsinitiativet. – Jag tycker att man ser allt fler kvinnor, till exempel i affärstidningar, som vågat satsa på egna företag under de senaste åren, säger Jacqueline Spasevska.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro